CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, 2016 yılında alınan kararla kış saati uygulamasının kaldırılması konusunda açıklamada bulundu. 

Başkan Çetin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Bakanlar Kurulu 7 Eylül 2016 tarihinde, bu yıl kış saati uygulamasına geçmeyerek yaz saati uygulamasında kalma kararı almıştır. Böylelikle “gün ışığından daha fazla yararlanmak ve bu yolla tahmini 2.5 milyar TL tasarruf edileceği” öngörüsüyle alınan bu karar sonucunda,  bazı yıllar kesintiye uğrasa da, Türkiye 1947 yılından itibaren yapmış olduğu bir uygulamadan vazgeçmiş oldu.

• Alınan bu kararla birlikte kış saati uygulamasına geçilmesi gereken Eylül 2016 tarihinden bugüne kadar birçok sorun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

• Ülkenin batı kesiminde daha fazla olmak üzere sabahları gün doğmadan mesailer başladı, çocuklarımız zifiri karanlıkta okula gitmek zorunda bırakıldı, çocuklarımızda uyum sorunları yaşanırken birçok aile güvenlik sebebiyle yürüme mesafesindeki okullara çocuklarını servisle göndermek zorunda kaldı.

• Çocuklarımızın sabahları erken kalkmaları nedeniyle evlerde ısıtma ve aydınlatma masrafları arttı.

• Güneş doğmadan başlayan gündelik yaşam nedeniyle özellikle sabah saatlerinde yaşanan trafik kazaları arttı.

• Karanlık saatlerde güne başlamak zorunda kalan çocuklarımızın bioritmi ve ruh sağlığı bozuldu.

• Teknolojik olarak batıya bağımlı bütün elektronik cihazlar, bilgisayar, cep telefonları vb. saatlerinde karmaşa yaşandı.

• Avrupa ile mesai saati çakışma süreleri azalırken Amerika ile neredeyse hiç kalmadı.

• Buna bağlı olarak Avrupa ve Amerika’yla bağlantılı iş yapan çevrelerde işlerini kaybedenler de oldu, uyum sağlamak için çalışanlarını zorunlu mesaiye bıraktıranlar da…

• Ticaret, sanayi, bilim, ekonomi ve daha birçok alanda uluslararası faaliyette bulunan kurum ve kuruluşların (ihracat, ithalat firmaları, bankalar, üniversiteler vb.) yaşadıkları iletişim problemi ve kaos da cabası…

“Peki, bir faydası oldu mu?” diye soran olabileceğini düşünerek araştırdık, sonuç: Hayır!

Aksine geçen yıla oranla elektrik tüketimi yurt genelinde % 6,5  oranında artış göstermiş Üstelik elektrik üretimi olağanüstü bir etken olmadan, geçen yıla oranla % 3 daralmışken. Oluşan bu ekstra elektrik tüketiminin konutlarda ısıtma ve aydınlatma amaçlı yapılması nedeniyle aslında tüm maliyetin vatandaşın sırtına yüklendiğini özellikle belirtelim.

Bütün bu veriler ortadayken kış saati uygulamasından neden vazgeçildiği ve hala yaz saatinde ısrar edildiğini anlamak gün geçtikçe daha da zorlaşıyor.

Alınan söz konusu kararla Türkiye GMT+2’den GMT+3 saat dilimine geçmiş olmaktadır. GMT+3 saat dilimindeki ülkelere baktığımızda listede Irak, Etiyopya, Tanzanya, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar’ı görmekteyiz. Bu ülkelerde coğrafi konumları/boylam farkı nedeniyle yukarıda sıralanan nitelikte sorunlar yaşanmazken keyfi, hatta ideolojik denilebilecek bir kararla Türkiye vatandaşlarının böylesi bir çileye mahkûm edilmesinin makul ve anlaşılır bir yanı yoktur. 

Yurttaşların görüşüne başvurulmadan, yol açacağı ekonomik ve sosyal olumsuzluklar öngörülmeden alınan ve sürdürülen bu saat uygulamasına derhal son verilmedir."