CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, "Afganistanlı kadınlarla beraber verilecek mücadelenin, İstanbul Sözleşmesi’ni yok sayanlara, etek boyuna laf edenlere, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden kadın düşmanlarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğunun farkındayız. Afgan kadınlarının yaşadıklarının aynasında ortak geleceğimize bakıyoruz. Tüm kadınları ve muhalefet güçlerini bir an önce mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz." açıklamasında bulundu.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"ABD emperyalizminin ve Taliban vahşetinin Afgan kadınların hayatlarını ellerinden almasına izin vermemek, Afgan kadınların dayanışma çağrılarına kulak vermek Türk kadınların sorumluluğudur

Taliban’ın yeniden yönetimde olmasının, özellikle Afgan kadınları ve kız çocukları için ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. 1990’larda ABD’nin el altından desteklediği Taliban, şeriat ilan ederek kadınları ve kız çocuklarını burkaya hapsetti, kadınların ve kız çocuklarının eğitim alması ve siyasete katılması engellendi, kadınların sağlık hizmetine erişimini zorlaştırdı, kamusal alanda konuşmasını, gülmesini cezalandırdı… Afganistan oje sürdüğü için parmağı kesilen, recm edilen, şeriata uygun davranmadığı için idam edilen, okula gitmek istediği için kezzapla yakılan kadınların ve kız çocuklarının ülkesi haline getirildi.

Cumhurbaşkanı Gani ve bir kısım hükümet yetkilileri nakitle doldurdukları çuvallarıyla, arkasında kırılacak, yok edilecek, köleleştirilecek kadın ve kız çocuklarını bir saniye bile düşünmeden halkı Taliban sultasına bırakarak kaçtılar.

Şeriat ve işgal döngüsüne mahkûm edilmek istenen Afganistan’da bu döngü özellikle Afgan kadınların ve çocukların yaşamını cehenneme çevirdi. Afganistanlı kadınlar; savaş baronları, gerici Taliban vahşileri ve emperyalist işgal güçleri arasındaki pazarlıkların ve iktidar savaşlarının kadınların yaşadığı cehenneme odun taşıdığını haykırdılar. On yıllardır, Afganistan kadınlar için yaşamının en zor olduğu ülkeler listesinin zirvesinde! Kadınlara özgürlük götüreceğini söyleyerek ülke topraklarını kendi emperyalist çıkarları için işgal eden ABD’nin Afgan kadınlarına götürdüğü tek şey bu gerçektir! Bu gerçek ortadayken pişkince açıklama yapan ABD Başkanı Biden 'Kadınların temel haklarını konuşmaya devam edeceğiz' diyor. Afganistan için yine 'yeni bir dönemeç' analizleri yapılırken kadınların 40 yıldır mahkûm edildiği insanlık dışı koşullar tüm dünyanın gözleri önünde daha da ağırlaşıyor.

Taliban eskisi gibi olmadığını göstermeye, kadınlara burkalı ama yalnız sokağa çıkma izni vereceğini açıklayarak sempati toplamaya çalışıyor. Yeryüzünün  hiçbir yerinde, hemcinslerimizin seslerini ya da diplomalarını saklamasına, artık fahiş fiyatla satılan burka satın alma telaşına düşmesine, işlerinden bir gecede atılmasına, okuldan, iş dünyasından, sokaktan ve siyasetten uzaklaştırılmasına, 15 yaşından büyük, bekar ya da dulsa bir erkeğe ‘verilmesine,’ evde oturup öldürülmeyi beklemesine neden olacak bir yönetime mahkum edilmelerini kabul etmiyoruz.

Afganistanlı kadınlarla beraber verilecek mücadelenin, İstanbul Sözleşmesi’ni yok sayanlara, etek boyuna laf edenlere, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden kadın düşmanlarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğunun farkındayız. Afgan kadınlarının yaşadıklarının aynasında ortak geleceğimize bakıyoruz. Tüm kadınları ve muhalefet güçlerini bir an önce mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz."