CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Başkan Çetin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"20 Kasım Birleşik Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin kabul günüdür. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuklarımızın korunmalarını ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak en önemli hukuki sözleşmelerden birisidir.

Bizler CHP iktidarın da çocuklar aleyhine girişimlere, projelere, söylemlere karşı seyirci kalmayacağımızı, çocuğun yüksek yararını gözeteceğimizi ifade etmek isteriz. Çocukların yalnızca yargılanmalarını güvenceye alan yasalara değil çocukların çocuk gibi yaşayabilmelerini güvenceye alan yasal metinlerin üretilebilmesine ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz. Çocukları “koruma indirgemeci” bir yaklaşımla değil “hak özneleri” olarak görüp katılımlarını, temsiliyetlerini artırmak temel perspektifimiz olacak. Çocukların; kapalı tutuldukları evlerde, kaldıkları kurumlarda, yaşamak zorunda bırakıldıkları sokaklarda, eğitim yerine bulundukları tarlalarda yaşadıkları ihmalin, istismarın, şiddetin artmasına izin vermeden, geç olmadan harekete geçmek; hepimizin sorumluluğu.

AKP döneminde çocuk işçiliği %20 arttı. TUİK Çocuk İşgücü Anketine göre, Türkiye'de 6-18 yaş arası 893 bin çocuğun %44’ü mevsimlik tarım işinde çalışıyor, %24’ü sanayi, %31’i hizmet sektöründe çalışıyor. Çoğu çocuğumuz ya okula gidemiyor ya da okula devam etmekte güçlük çekiyor.

Son 8 yılda 482.908 kız çocuğunun evlendirildi. İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu'nun raporuna göre, son 16 yılda 18 yaşın altında 440.000 çocuk doğum yaptı. Cinsel suçların %46'sının çocuklara karşı işlendi. Çocuğa karşı cinsel istismarda Türkiye, dünya listesinde 3. sırada. Yılda ortalama 8.000 çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise %700 arttı.

TUİK’in verilerine göre son 8 yılda 104.531 çocuk kayboldu. Yılda neredeyse ortalama 968 çocuğumuz kayboluyor. Endişe verici boyutta kayıp çocuklar cinsel istismara uğruyor, organ kaçakçılığı mafyalarının eline düşüyor.

Cezaevlerinde 1.733 tutuklu, 1268 hükümlü olmak üzere toplam 3019 çocuk var. Denetimli serbestlik tedbiriyle 18.575 çocuk hayatına devam etmekte. Hapishanelerde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arasında 743 çocuk var.

Sadece bir yılda, erkekler şiddet uyguladıkları kadınlara zarar vermek veya öç alma motivasyonuyla 22 çocuğu öldürdü. Öldürülen çocukların %53’ünün ebeveynleri boşanma aşamasındaydı.

Evet bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Bu dehşet tablo çocuklarımızın geleceğini koruma altına almakla hükümlü olduğumuz gerçeğini bir kez daha göz önüne seriyor.

Güzel ve aydınlık bir gelecek tüm çocuklarımızın hakkı. Dünyada ve ülkemizde hiçbir çocuğun tacize, tecavüze, zorla evlendirilmeye, çalıştırılmaya, niteliksiz eğitime, iş cinayetlerine kurban gitmeyeceği; huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir gelecek sağlayabileceğimiz günler için gerek şahsım, gerek Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz.

Türkiye tarafından da imzalanmış ve yürürlükte olan Uluslararası çocuk hakları sözleşmesi uygulanmalıdır. “Çocuklarımızın yüzü gülsün, şeker de yiyebilsinler” diye hak, hukuk ve adalet temelinde, çocuk haklarını korumak için vereceğimiz mücadele bitmeyecek.

Çocuklar geleceğimiz diyerek yarınlara ertelemeden, bugünkü haklarını görmezden gelmeden, şimdi harekete geçme vakti diyor, 20 Kasım’ın tüm çocuklarımız için eşit, özgür, adil, şiddetsiz, sömürüsüz, ihmalsiz bir dünyaya vesile olmasını diliyorum.

Bu bağlamda; 20 KASIM 2021 DÜYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNDE İL BİNAMIZDA SAAT 14.00 DE EĞİTİMCİ YAZAR ÖZGE DOĞAR’ IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ ETKİNLİĞİNE BÜTÜN SAKARYA HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ.

Cumhuriyet Halk Partisi İktidarında Mutlu Olan Çocuklar Cumhuriyetin Geleceği Olacaktır."