Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretle ilgili komisyon toplantıları devam ederken, CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin basın açıklaması yaptı. Asgari ücretin en az 3100 TL olması gerektiğini söyleyen Çetin, "Saraylar değil, yoksulların ekmeği büyüsün" dedi.

Çetin basın açıklamasında şunları söyledi:

"İşçilerimiz insan olmaktan kaynaklı temel ihtiyaçlarını giderebilecek asgari ücret talep etmektedir. Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücretle çalışan 10 milyona yakın işçinin hepsi sanki bekarmış gibi hesap yapılmaktadır. Bu nedenle; asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 kişi için hesaplanmalıdır.

OECD verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye OECD ülkeleri içinde 18. sırada yer alırken, Avrupa ülkeleri içinde asgari ücreti en düşük ülkeler arasında yer almaktadır. “Bir karşılaştırma yapmak gerekirse; 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 cumhuriyet altını alınabilirken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 cumhuriyet altını alınabilmektedir. Bir yılda doğalgaza yapılan yüzde 40 oranında zam sonrası asgari ücretle çalışanlar kışı birinci derecede yakınlarıyla geçiriyorlar. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Milli gelirden yani gayrı safi milli hasıladan pay verilmelidir. Asgari ücretle çalışan işçiden milyarlarca vergi alınırken, başta beşli çete olmak üzere fason işverenlerin vergileri siliniyor. Bunun adil bir uygulama olmadığını ifade etmek istiyoruz.

Adaletin halkın ekmeği, işçilerin geleceği olduğuna inanıyoruz, asgari geçim indirimi asgari ücretin dışında kalmalı, asgari ücretliden kesinlikle vergi alınmamalıdır.. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tek ücret olmalı ve işçi ve memur ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. 2021 yılı asgari ücret kesinlikle covid-19 salgını dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

Asgari ücretin en az 3.100 TL olmasının yanı sıra Şeker ve Kurban Bayramı’nda en az bir maaş tutarında iki ikramiye verilmesi için meclisde gerekli adımlar atılmalı. Asgari ücret kararını verenlerin adil ve vicdanlı olmalarını bekliyoruz. Asgari ücret sadece çalışan işçilerin meselesi değil bu bir memleket meselesidir.

Bugün itibariyle bir işçinin aylık gider masrafı 4 bin 150 tl tutmaktadır, oysa işçilerin bugün aldığı ücret 2.325 tl dir. Bir aile üniversitede okuyan her bir öğrencisi için konaklama, ulaşım, yemek, eğitim materyali, sağlık, sosyal etkinlik gibi giderleri yaparak bir kat daha masrafa girmektedir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, asgari ücretle çalışan işçilerin açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiğini dikkate almasını istiyoruz, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın battı dediği İskandinav ülkelerinde kişi başına yıllık gelir; Danimarka’da 60 bin, Norveç’ de 78 bin, İzlanda’da 67 bin, Finlandiya’da 49 bin dolar olurken, Türkiye’de 9 bin dolar olduğunu hatırlatmak isteriz, “Erdoğan’ın battı dediği ülkelerde insanlar bizim vatandaşlarımızın 5-9 katını kazanıyor.

Yoksulluk sınırı 8.198 lira, en düşük emekli maaşı 1.500 lira, emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı, asgari ücret en az 3.100 lira olmalıdır.”

SARAYLAR DEĞİL, YOKSULLARIN EKMEĞİ BÜYÜSÜN..!"