CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, "TÜİK, 2021’de ÜFE yüzde 54.62 artarken TÜFE sadece 21.31 arttı deyip üreticilerin 54.62’ye ürettiği malları 21.31 TL’ye sattığını iddia ederek aklımızla alay ediyor." açıklamasında bulundu.

Başkan Çetin, "TÜİK’in verilerine göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE), kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3.51 artarken yıllık artış ise yüzde 21.31 oldu! TÜİK’in açıkladığı rakamlara ne çarşı pazarda çıldırmış olan fiyatlardaki artışı sofrasında yaşayan halk ne de iktidarın emriyle yatıp kalkmayan bilim insanları inanıyor. Nitekim, saygın bilim insanlarının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Gurubunun (ENAG) enflasyon hesaplarına göre, kasım ayı enflasyonu yüzde 9.91, yılık enflasyon ise yüzde 58.65 oldu!" dedi.

Çetin, "Aslında TÜİK’in üretici fiyat endeksi (ÜFE) bile TÜFE’yi nasıl manipule ettiğini gösteriyor. Çünkü TÜİK, kasım ayında ÜFE’nin yüzde 9.99 arttığını açıkladı. TÜİK’e göre ÜFE’deki yıllık artış da yüzde 54.62. Yani ENAG’ın TÜFE’sine çok yakın! TÜİK, 2021’de ÜFE yüzde 54.62 artarken TÜFE sadece 21.31 arttı deyip üreticilerin 54.62’ye ürettiği malları 21.31 TL’ye sattığını iddia ederek aklımızla alay ediyor." dedi.

Çetin, "TÜİK’in rakamlarla böylesi açıkça oynayarak itibarsızlaştırılmasının göze alınmasının arkasında ise bir tek neden vardır. O neden de asgari ücret başta olmak üzere ücret ve maaşlardaki artışların TÜFE’ye bağlı olarak artırılmasıdır! Kısacası, gerçek enflasyonun yüzde 60’lara dayandığı bir zamanda ücret ve maaşlara TÜİK enflasyonu gibi yüzde 20’ler dolayında zam yapılması demek, aradaki yüzde 40’lık farkı bir avuç sermaye sahiplerinin cebine koyması demektir." dedi.

Çetin, "‘’Resmi ve bağımsız’’ bir kurum olan TÜİK adeta iktidarın algı yönetim birimi olarak faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla iktidarın algı yönetim merkezi olan bir kurumun ortaya koyduğu gerçekle uzak yakın ilgisi olmayan veriler ne asgari ücret, ne emekli maaşları nede emek geliriyle hayatını sürdüren milyonlarca emeklinin maaşının belirlenmesinde asla bir kriter olarak kabul edilemez." dedi.

Çetin, "İktidar dahi tik enflasyonunu inandırıcı bulmamış 2022 yılı için vergi ve harçlarda %36,22 oranında zam yapıldığını ilan etmiştir. Durum böyle iken milyonlarca ücretli TÜİK in hayatından gerçeklerinden çok uzak algı yaratma çabalarından ibaret olan verileri dikkate almadan artan hayat pahalılığı ve yüksek döviz kuru karşısında ücretli kesimi mağdur etmeyen oranlarda ücret zamları yapılmalıdır." dedi.