CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, hükümetin çin aşısında ısrar ederek halk sağlığını görmezden geldiğini belirterek, "Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir anlayışını kabul etmiyoruz. Çin aşısı anlaşmasını görelim, hükümet bu konuda da denetlensin. Türkiye'de aşı karşıtlığı yok, aşı yokluğu var" dedi. 

Başkan Çetin yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Koronavirüs salgınında 10 ayı geride bırakan Türkiye’de hafta sonuna doğru başlayacak aşılama programını bekliyoruz. Ancak bu programın düzenli ve kesintisiz sürüp sürmeyeceğinden, aşı sepetinin genişletilip genişletilemeyeceğine, aşılamanın uygun yerlerde yapılıp yapılamayacağından halkın kafasındaki soru işaretlerine kadar uzanan geniş yelpazede aşı programı tam bir bilmeceye dönüştü. Bu bilmecenin içinde en önemli soru da herkesin etkin ve güvenilir aşıya ulaşıp ulaşmayacağı.

Çin aşısına mahkumiyet halkta kaygıyı artırıyor. Çünkü tüm faz çalışmaları tamamlanmadı. Faz 3 aşamasına geçmiş bir aşısı yok Türkiye’nin. 65 yaş üstü için faz 3 çalışması olmayan Sinovac’ın kullanılacak olması da sıkıntı. Bu vatandaşlarımız için Biontech aşısı devreye sokulabilir” Hasta sayılarını, vefat sayılarını doğru düzgün açıklayamadılar, maskeyi dağıtamadılar. Şimdi de Çin’den gelecek aşıların dozlarını tutturamıyorlar. Çok ciddi bir istikrarsızlık yaşanıyor. Aşı sürecini de ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar
“Çin’le anlaşma yapıldı, tamam. Nasıl bir anlaşma? Türkiye’ye ne kadar aralıklarla, kaç doz aşı geleceği, aşılamanın nasıl yapılacağı, kimlere yapılacağı gibi birçok soru var ortada Türkiye’de pandemi sürecinin başından beri çelişkiler yaşanmaktadır. bu çelişkilerin kaynağı da Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuyla şeffaf bilgi paylaşımı yapamamasıdır.

Sağlık Bakanlığı, Çin Sinovac’la 50 milyon dozluk bir aşı anlaşması yapıldığını, ilk aşamada 30 milyon dozun Türkiye’ye getirileceğini açıklamıştı. Ancak daha sonra 3 milyon dozun Türkiye’ye getirileceği söylendi ve öyle de oldu. sonrası yine meçhul. 3 milyon dozdan sonra ikinci parti aşı ne zaman gelecek Türkiye’ye? Geldiğinde kimlere yapılacak? Aşı merkezleri kurulacak mı? Bakanlık bunları net bir şekilde açıklamış değil.

Sinovac ve Biontech aşıları konusunda Sağlık Bakanlığı’nın çelişkilerini açıkça, “Sadece bir aşı konusunda neden bu kadar ısrarcı olunduğunu anlamıyoruz. Bütün ülkeler aşı kaynağını çeşitlendirirken,  Türkiye sadece Sinovac aşısının  iyi olduğu düşüncesinden hareket etti. Çin’le bir sözleşme yapıldı mı, ayrıntıları neler? Bu aşının fiyatı nedir, aracı firma kullanıldı mı, firma bundan para kazanıyor mu? Sorularımız yanıtsız kaldı.

Hükümet, Rusya’yla da anlaşma yapacağını söylüyor ama önce Çin’le yaptıkları anlaşmanın belgesini yayınlasın. Halkımız nasıl bir anlaşma olduğunu görsün. Türk hükümeti denemeleri süren Çin aşısında ısrar ederek halk sağlığını da görmezden geldi. Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir anlayışını kabul etmiyoruz. Çin aşısı anlaşmasını görelim, hükümet bu konuda da denetlensin. Türkiye'de aşı karşıtlığı yok, aşı yokluğu var”