CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da ve patlayıcı malzemelerin sevkiyatı sırasında 9 Temmuz’da meydana gelen patlamalarla ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. CHP’nin grup önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda reddedildi.

Özkoç, 7 kişinin yaşamını yitirdiği ilk patlamanın ardından da olayın aydınlatılması ve benzer faciaların önüne geçilmesi için Meclis Genel Kurulu’na Araştırma Önergesi getirmiş, reddedilmişti. Sözkonusu önergenin reddinden bir gün sonra ikinci patlama meydana gelmiş ve 3 jandarma er şehit düşmüştü.

Engin Özkoç, bugünkü Genel Kurul oturumunda da CHP grubu olarak, her iki patlamanın araştırılması, ihmallerin ortaya konulması ve benzer acıların önüne geçilmesi için önerge sundu.

Konunun siyaset üstü değerlendirilmesi ve Meclis adına ortak hareket edilmesini isteyen Özkoç, özetle şunları söyledi:

“Arkadaşlar, Meclis Başkanvekili beni kürsüye çağırırken "Sakarya Milletvekili" diye çağırdı. Seçildiğimiz andan itibaren biz, illerimizin ve ülkenin milletvekiliyiz. Benim yaşadığım kentte -kendi kentinizi düşünün- bir fabrikada, usulüne uygun olmayan şekilde fabrika yapıldığı için, derinliğine girmiyorum, artık hepiniz vakıfsınız, 7 kardeşimiz hayatını çok acı bir şekilde kaybetti.

Şimdi ben grup araştırma önergesi verdiğimde buraya çıktım, dedim ki: Arkadaşlar, elbette ki devlet bununla ilgili soruşturma yapıyor, yetkilileri gözaltına alıyor, uğraşıyor, ama milletvekilleri olarak da milletimiz bizim gözümüzün içine bakıyor, "Siz ne yapıyorsunuz?" diyorlar. Bizim de elimizde imkanlar var; soru önergesi var, araştırma önergesi var. Bir komisyon kuralım beraber, "Niye ihmal ediliyor, denetleyenler neden böyle yaptı…" araştıralım. Bunun partisi olur mu arkadaşlar? Vallahi olmaz, billahi olmaz ya!

“NE YAPALIM, EMİR KULUYUZ…”

Arkadaşlar, bir kere daha söylüyorum, son olayın son anını söylüyorum, orada olan bir kardeşimiz -adını vermiyorum- sesli, görüntülü kaydını almış, diyor ki: "Ya, ne yapalım? Emir kuluyuz. Geldi römork, 'Uçurumun kenarına getirin.' dediler, kapakları açmak istedik açılmadı. Ambalajlı, sarılı olması gerekiyordu, malzemeler çıplak vaziyetteydi. Römorkun üzerinde bir branda olması gerekiyordu, yoktu. 2 patlayıcı maddenin, fitil ve patlayıcı maddelerin bir arada olmaması gerekiyordu, bir aradaydı. Bize dediler ki: 'Madem kapaklar açılmıyor, arka römorku açın, kapağı açın, uçurumdan aşağı dökelim.”

Gene yönetmelikte, "Çalışırken kesinlikle indirmeyin, sürtünmeden dolayı patlar." diyor. Damperi, motoru çalıştırıyorlar, daha damper kalkarken patlıyor ve 3 kardeşimiz orada vefat ediyor.”

ÖZKOÇ’UN ÇIĞLIĞI KARŞILIK BULMADI

Siyaset üstü bir yaklaşım talep eden Özkoç, “Ya, kurban olayım ya! Bir şey istemiyorum ki! Nasıl kendi illerinizin milletvekilleri iseniz ben de Sakarya'nın Milletvekili olarak diyorum ki: Hiç olmazsa bir arada, hep beraber bir komisyon oluşturalım, bir daha bu olmasın diye uğraşalım istiyorum. Hakkınızı helal edin ama beni bu konuda destekleyin arkadaşlar, rica ediyorum sizden” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, önerge reddedildi.