DEVA Partisi Akyazı İlçe Başkanı Erkan Çoruhlu, Sakarya'da kırsal mahalleye dönüşmek isteyen vatandaş ve muhtarların talep dilekçelerinin bu ay sonuna kadar değerlendirilmesini ve kırsal mahalle yolunun açılmasını istedi.

Çoruhlu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ankara’dan sonra Bursa’nın 301  mahallesi de Kırsal Mahalle oldu.
Sakarya ve Bursa Sanayi ve Tarımın birlikte yapıldığı iller olmasına rağmen Sakarya’da Büyükşehir ve İlçe belediyeleri hiçbir adım atmazken Bursa  301 mahalleyi Kırsal Mahalleye dönüştürdü.
Kırsal Mahalleye dönüşmek isteyen vatandaşlarımızın Muhtarlarımızın  talep dilekçeleri bu ay sonuna kadar  değerlendirilerek kırsal mahalle yolu açılmalıdır, bu ay bu kararı almaz iseniz bir sonraki yılda bu hak kanun gereği uygulanamıyor  Bursa Çiftçisi bu hakkı alırken Ankara çiftçisi bu hakkı alırken ne olur siz de Sakarya çiftçisine bir güzellik yapın Çiftçi zaten zorda. 

Bursa’da mahalleye dönüşen 301 köy, ‘kırsal’ statüsüne geçti. ‘Kırsal mahalle statüsü’ kazanan bu yerleşim yerleri, bundan sonra alınacak kararlarla; köylere sağlanan su indirimi, emlak vergisi muafiyeti gibi haklardan faydalanabilecek.

Meclisten geçen kararla; Yenişehir’de 61, Orhaneli’de 53, Büyükorhan’da 40, İznik’te 37, Keles’te 37, Harmancık’ta 28, Osmangazi’de 20, Nilüfer’de 15 ve Gürsu’da 10 mahalle kırsal statüye geçti. Nüfusu 5 binin altında olup da imar planı bulunmayan ve kırsal özelliği devam eden yerleşim yerleri geçen kararla ‘köy’ haklarından faydalanma hakkı verildi.

Kırsal statüye geçen bu yerleşim yerlerinde, konutlarda su kullanım bedeli en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçemeyecek. İşyerleri için bu oran yüzde 50 olacak. Zirai amaç için kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak. Ticari amaç için kullanılan bina ve araziler için vergi oranı yüzde 50 indirimli uygulanacak. Büyükşehir Belediye meclisinde alınacak kararla; köy özelliğini kaybetmemiş olan bu mahallelerde, yapılar harç ve ruhsat alınmadan muhtarlığın bilgisi dahilinde yapılabilecek.

Bu hakları Sakarya çiftçisinin de hak ettiklerini düşünerek  Konunun takipçisi olacağımı kamuoyuna arz ederim."