Demokrasi Ve Atılım Partisi Sakarya Kadın Politikaları Başkanlığı, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çıkarılmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklama;

19 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden, tamamen hukuksuz ve siyasi saikle alınan bir kararla çıkılmasına karar verilmiştir. Bu kararla en temel hak olan yaşam hakkı ihlal edilerek, kadın hayatı hiçe sayılmıştır. DEVA Partisi olarak bu hukuksuzluk karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir.

29 Mart 2021 tarihinde Danıştay da yürütmeyi durdurma talepli olarak tarafımızca dava açılmıştır. Ancak aradan geçen 3 aylık zamana rağmen yürütmeyi durdurma kararı ne yazık ki verilememiştir. Bu durum bağımsız ve tarafsız yargı olmadığının, yargının siyasetin gölgesinde işlediğinin açık bir göstergesidir.

Oysa yürütmeyi durdurma kararları gecikmesinde sakınca bulunan haller ve telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçmek adına verilen bir karardır. Hukuksuzca başlayan bu süreç hukuksuzca devam etmektedir. Kadın cinayetleri önlenememekte ve verilere bakıldığında kadın mağduriyeti devam etmektedir. Fesih kararının verildiği Mart ayından bugüne 89 kadın cinayeti ve 65 şüpheli kadın ölümü tespit edilmiştir. Kadın cinayetleri ve şiddet oranı artarak devam etmektedir.

Etkin ve yasal düzenlemeler yapılmadığı ve uygulamaya geçirilerek caydırıcılığı sağlanmadığı müddetçe kadın mağduriyeti ve aile içi şiddet önlenemeyecektir.

DEVA Partisi olarak aile içi şiddetin önlenmesi ve kadın mağduriyetini engellemek için mücadelemizden vazgeçmiyoruz, yaşam hakkının korunması için sürecin takipçisi olacağız.

Çok geçmeden telafisi güç ve imkânsız zararlar doğmaması için yürütmeyi durdurma talebimizi yeniledik, Danıştay’ı yürütmeyi durdurma kararı vermek üzere göreve davet ediyoruz.