Demokrasi ve Atılım Partisi İl Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Murat Durak, Sakaryalının internetle ilgili şikayetlerinin Türk Telekom tarafından ciddiye alınmamasını eleştirdi. Türk Telekom'un özellikle pandemi döneminde sınıfta kaldığını belirten Başkan Durak, “Zaten Avrupa'nın en yavaş internetini en pahalı kullanan kullanıcılarıyız, Ayrıca Yetersiz altyapı nedeniyle vatandaşın talebini karşılayamayan Türk Telekom, uzaktan eğitim döneminde de vatandaşı çileden çıkarmıştır” dedi.

YATIRIM YAPMADAN KAR ELDE ETMEK İSTİYORLAR

Türk Telekom'un Sakarya'da yatırım yapmadan kar elde etmek istediğini vurgulayan Durak, insanların şikayetlerini dile getirdiği internet siteleri ve sosyal medyaya bakıldığında Sakarya'nın internet alanındaki yetersizliğinin görülebileceğine değindi. Durak, “Şehir merkezine 500 metre mesafedeki yerleşim yerlerine kutu olmadığı belirtilerek abone yapılmamakta, Serdivan'da 200 metre mesafeye abonelik nakledilememektedir. Bunun gibi binlerce şikayete Türk Telekom kulaklarını tıkamaktadır, Çağa ayak uydurmak, teknolojiyi hayatımızda kullanarak hayatımızı daha kolaylaştırmak için öncelikle internet alt yapımızı geliştirmemiz ve hızlandırmamız gerekmektedir.” dedi.

YARINA ATILIM EYLEM PLANI

Türk Telekom'un altyapı olmayan bölgelere 180 gün içerisinde hat çekmesi gerektiğini hatırlatan DEVA İl Başkan Yardımcısı Murat Durak, “Ancak yıllardır internet bekleyen mahalleler görüyoruz. 2022 yılında internete bağlanamama sorununun konuşulması iktidarın ayıbıdır. Sakaryalı eğer torpili yoksa Telekom'a sesini duyuramamaktadır. Biz DEVA Partisi iktidarında Yarına Atılım Eylem Planı ile interneti Hızlı, Hesaplı, Hizmet Odaklı, Her Yerde ve Hür İnternet kriterleri üzerinden tüm Sakarya'ya sağlayacağız. Türkiye'nin olduğu gibi Sakarya'nın da DEVA'sı hazır” dedi. Durak önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamayla internet ve hız konusundaki eksikleri de gündeme getireceğini söyledi.

NEDEN YATIRIM YAPILMIYOR?

2023 yılına kadar lisans sözleşmesinin Türk Telekom'un elinde olmasının beraberinde büyük sıkıntılar doğurduğuna dikkat çeken Durak, “Tek firmanın olması, rekabetin olmaması zaten zararda olan Türk Telekom'un yatırım yapmasını engelliyor.

Biz DEVA Partisi iktidarında devlet destekli olarak özel firmaların altyapılarını geliştirmelerine destek olacağız.

NELER YAPACAĞIZ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu gelişmiş dünya standartlarında, bağımsız bir regülatör haline getireceğiz.

Türk Telekom’un lisans ve kalıcı sahiplik kaynaklı problemlerini çözeceğiz.

Mevcut oyuncuların yatırım yapmasını ve yeni oyuncuların sektöre girmesini sağlayacak regülasyonlar yapacağız.

Yerel yönetimler ile işbirliği yaparak fiber uzunluğunu 1 milyon km’ye çıkaracağız. Bu çerçevede 5 milyar dolar mertebesindeki maliyeti merkezi yönetim olarak üstlenecek ve ortak pasif altyapı şirketine hisse karşılığı koyacağız.

Tüm düzenlemeleri kullanıcıyı merkeze alarak ve interneti temel hak olarak tanıyarak ele alacağız. Tüketici hakları, bireysel haklar ve özgürlüklerle alakalı düzenlemelerde kullanıcı odaklı değişiklikler yapacağız.

İletişim alt yapısına dahil olan kamu, özel sektör ve akademideki paydaşların yüksek liyakata dayalı istihdamını gözeteceğiz.

Ortak altyapının kurulumunu sağlayacağız. Herkesin inceleyip analiz edebileceği genel kamu erişimine açık, interaktif Türkiye Fiber Altyapı Haritasını yayınlayacağız.

5G dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu hizmeti OECD ülkeleri ile eş zamanlı olarak hizmete alacak ve online eğitim ile başlayacağız.

Uydu sistemlerini aktif kullanacağız. Temel hizmetleri sunmak ve acil ihtiyaçlarda kullanmak üzere ulusal ölçekte, kesintisiz ve 7/24 hizmet sağlayabilecek Uydu & VSAT internet servis sağlayıcıları (LEO) ile hizmet alımı için görüşmeler yapacağız.

Veri merkezlerini ülkemize çekeceğiz. Hem internet trafiğinin yurt dışına çıkışını azaltacak hem de girişimcilerimizin yetkinliklerini geliştirmek için fırsat yaratacağız.

Uluslararası kürsü sahibi olacağız. Silikon Vadisi’ne teknoloji büyükelçisi atayacağız. AB üyelik müzakerelerinde tek dijital pazarı önceliklendireceğiz. Uluslararası platformlar ile (BM, AB, OECD) sınır-ötesi veri akışı konusunda birlikte çalışacağız.

Fiber Altyapı

Fiber uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkarmak için 75 milyar TL mertebesinde yatırım gerekir. Bunun yarısından çoğunu izin ve lisans bedelleridir. Bu meblağı, esasen kamudan kamuya (merkezden yerele) ödeyerek yatırım maliyetlerini düşüreceğiz.

Ücretsiz internet

6-25 yaş kişiler, öğretmenler ve akademisyenlerin (27.2 milyon kişi) tamamına 20 GB internet sağlamanın maliyeti senelik 10 milyar TL’dir. Neredeyse tamamen ilgili kamu gelirleri ile finanse edilebilir: (i) Evrensel Hizmet Fonu (1.6 milyar TL); (ii) telsiz gelirleri (2.6 milyar TL); ve (iii) ÖİV (4.9 milyar TL)

Evrensel Hizmet Fonu

2005’ten beri operatörlerden toplanan kaynak 12.9 milyar TL’dir. (tahsil edildiği yılın ortalama kuru ile 5 milyar dolar). EHF’yi ana misyonu çerçevesinde, 5H vizyonumuzu gerçekleştirmek için, şeffaf biçimde kullanacağız.

Türkiye Varlık Fonu

TVF tasfiyesi sonucu satılabilecek telekom ile alakalı hisselerle kaynak sağlayacağız.