‘’Almaya zorlanıyor’’

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın Meclise sunduğu önergede: ‘’ 2021-2022 eğitim-öğretim yılının açılması ile birlikte çocuk okutan ailelerin eğitim-öğretim masrafları yüksek enflasyon nedeniyle bir önceki yıla göre 2 katına çıkmıştır.  Asgari ücretle çalışan bir vatandaş çocuğunun bireysel okul ihtiyaçlarına cevap veremezken okulların tuvalet kağıdı, çöp poşeti, dosya kağıdı vb. Bakanlığın temin etmesi gereken temel ihtiyaçlarını da almaya zorlanmaktadırlar ’’ diye belirtti. 

‘’Büyük bir adaletsizlik ve de kanun dışıdır’’

Dikbayır: ‘’ Çocuğunun ihtiyaçlarını bile borç harç alarak karşılamaya çalışan ailelere bir de bu masrafları yüklemek Devletin temel görevi olan eğitimin paralı hale dönüştürülmesinden başka bir şey değildir. Anayasamızda belirtilen sosyal devlet ilkesi gereği, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanması gereken ancak okul yönetimleri tarafından velilere yüklenen temel harcama kalemlerinin zorla aldırılması büyük bir adaletsizlik ve de kanun dışıdır. 

Bu bağlamda;

1- 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için her bir okula ortalama yıllık ne kadar ödenek gönderilmekte ve bu ödeneğin ne kadarı harcanmaktadır?

2- Yurt çapında kaç okulumuz da temizlikçi görevlendirilmiştir, temizlik görevlisi bulunmayan okul sayısı kaçtır?

3- Özellikle pandemi döneminde her okulumuz için ayrı ayrı hangi hijyen malzemeleri Bakanlığınızca alınmış ve kullanıma sunulmuştur? Okullar hijyen bakımından nasıl denetlenmektedir?

4- Okul yönetimlerinin özellikle İlköğretim okullarında öğrenci velilerinden tuvalet kâğıdı, çöp poşeti, dosya kâğıdı zorunlu olarak talep etmelerinin önüne geçmek için Bakanlığınızca herhangi bir önlem alınmış mıdır?

5- Bakanlık olarak, çağdaş bir eğitim-öğretim için gerekli tüm masraflar hesaplandığında Bakanlığınızın bütçesinin ne kadar olması gerekmektedir? ’diye ifade etti.