İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır: ''Pandemide kapalı olan iş yerlerine;  Geçen sene gelen faturalar üzerinden ortalama bir elektrik faturası geliyor. Ancak dükkân kapalı olduğu için kazanç yok. Devlet yardımı zaten hak getire... Kredi çekse borca batıyor. Milletimiz ne yapacak? Sorduk, cevap bekliyoruz. '' diye sordu.

''Vatandaşın faturasına yansıtılacak''
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğe göre 2021-2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendi.

Bu tebliğe göre dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl içinde yapacağı dernek aidat giderleri ile temsil ve ağırlama, ilan, danışmanlık ve müşavirlik giderleri, şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamaların vatandaşın faturasına yansıtılacaktır.

Pandemi döneminde kapalı olan işyerlerinden ise ortalama belirlenen bir rakamla hala elektrik parası alınmaktadır.

Buna göre;
 1- Şirketlerin özel masraflarının bile vatandaşın faturasına yansıtılmasının sebebi nedir ?
2- Açlık sınırında yaşayan vatandaşlarımız faturasına eklenen bu yükü nasıl kaldıracaktır ?
3- Pandemi döneminde daha da zor günler geçiren küçük esnafımız ve vatandaşımızın şirketlerin insafına bırakılması insan haklarına uygun mudur ?
4- Yine bu dönemde esnafın işyerleri  kapalı olmasına rağmen neden elektrik parası alınmaya devam edilmektedir ?
5- Dünya ve Avrupa Birliği ülkelerinde pandemi ile mücadele esnasında hükümetlerin aldığı (elektrik ödemesine ilişkin) kararlar nelerdir ? Elektrik faturasına zam mı yapılmıştır, yoksa indirime mi gidilmiştir ?
6- Akılla yönetilen ülkelerde böyle bir durum söz konusu mudur ? Bunun başka bir örneği var mıdır ? Elektrik şirketlerinin giderleri hangi kanun, hangi ahlaka göre vatandaşa yüklenmektedir ?
7- AK Parti iktidarında 18 yıl boyunca elektrik faturasına yapılan zamlar nedir ? Elektrik faturası borcunu ödeyemediği için hacize uğrayan vatandaşımızın sayısı nedir ?'' ifadelerine yer verildi.