HALK54.COM
Hendek'te 3 Temmuz 2020'de meydana gelen ve 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin de yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasının ilk duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 3 gün sürecek olan duruşmada şüpheliler hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor. Fabrika sahibi Yaşar Coşkun ve babasının yanı sıra 5 fabrika çalışanının yargılanacağı davada 108 davacı bulunuyor. 

Öte yandan adliye önünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, CHP Grupbaşkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da davayı takip etmek için adliyeye geldi. 

"BU SİYASİ BİR DAVA DEĞİL, MAĞDURİYET DAVASIDIR"
Adliye önünde açıklamalarda bulunan Özkoç, "İnsanların acıları var. Yaklaşık 6 ay önce Hendek ilçesinde daha önce de defalarca patlayarak can kaybına neden olan havai fişek fabrikası, malesef yine ihmaller neticesinde patlamış ve 7 tane canımız yok olmuş, 127 canımız da yaralanmıştır. Bu insanlardan kişi olak bahsetmemek lazım. Hiç kimsenin hak etmediği bir şekilde hayatlarını kaybettiler. Burada mağdur yakınları cenazelerini bir bütün halinde alamadılar. Mağdur yakınlarına büyük bir anlayış gösterilmesi gerekiliyor. Onlar bu faciaya sebep olanların hukuk karşısında cezalandırılmasını istiyorlar. O yüzden yetkililerden anlayış bekliyoruz. Kimse buraya taşkınlık yapmaya değil, hukukun yerine getirildiğini gözleriyle görmeye geldiler. O açıdan bizim de onlara yardımcı olmamız gerekiyor.Ben burada bir siyasi partinin temsilcisi olarak bulunmuyorum. Ben Sakarya'nın çocuğu, Sakarya'nın milletvekiliyim. Bütün siyasi partilerin temsilcilerinin bu davaya sahip çıkması gerekiyor. Bu bir siyasi dava değildir. Bu bir mağduriyet davasıdır. Bu ihmaller zincirinin getirdiği ve canlara mal olan bir davadır. Biz Sakaryalıyız, buranın evlatlarıyız hepimizin canı yanıyor. Bu davaya sahip çıkılmasını istiyoruz." dedi.

"COŞKUNLAR'I SAVUNAN KİŞİLERİN VİCDANI YOK"
Patlamada hayatını kaybeden Sebahattin Tepeçınar'ın ablası Hatun Tepeçınar, acılarının 6 aydır dinmediğini dile getirerek, "Acımız katlanarak büyüyor. Biz burada devletimize ve adaletimize güveniyoruz. Yanlı olarak adalet istemiyoruz. Tüm Türkiye'yi bu davada yanımızda görmek istiyoruz. Biz 7 tane emekçi şehidi verdik. 7 tane paramparça ceset topladık, toprağa koyduk. Coşkunlar, bu cinayet aletlerini 7 tane şehide yaptırdı. Coşkunlar'ın yanında duran, savunan kişilerin vicdanı yok diyorum. 2 yıl ile 22 yıl arası ne demek? Hani bunun müebbeti? 7 tane can verdik. Gariban, diğer fabrikalarda çalışamayacak zor durumda olan gerçekten muhtaç olan insanları, baskıyla, şiddetle çalıştırarak, pandemi sürecinde 1 gün dahi tatil ypamadan o kadar malı oraya yığıp, bağıra bağıra patlayacam diye diye insanların başını yediler. Bende 2015 yılında orada kendim çalıştım. Hiçbir koruma yok. Yanımda çalışan arkadaşım, sürtüşmeden alev aldı. Fabrikaya denetim için gelinmeden iki gün önce ilaçlar azaltılıyordu. İşçi güvenliği yoktu. Adaletimizden bu işçilerin, bu emekçilerin hakkını hak ettikleri gibi istiyoruz" dedi.