Çiftçinin bu yılda hayal kırıklığına uğradığını belirten Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, “Türkiye’de son 5 yıllık fındık ihracatı rakamlarına göre ülkemiz giderek hem devlet olarak hem çiftçi olarak zarar etmektedir. 2015 yılında 480 bin ton satıp 3 milyar dolar devlet girdisi sağlanmış çiftçide 6 dolar olarak hemen hemen hak ettiği değeri almıştır. Sonraki yıllarda ihracat rakamlarımızın artmasına rağmen fiyatlar yarı yarıya düşmüştür.

Ülkemize giren döviz miktarı 1 milyar dolar gibi ciddi bir rakam olarak azalmıştır. Çiftçide 3 dolar gibi düşük bir rakamdan fındığını satmıştır. Çiftçimizi ve ülkemizi düşündüğümüzde açıklanan fiyatlardan kesinlikle memnun değiliz” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK KİŞİ EKMEK YİYOR

Coşkun, “Fındık Türkiye’de yetişen diğer tarım ürünlerden farklı bir yere sahiptir. Tamamına yakını ihraç edilen üründür. Bu sebeple hak ettiği değer verilmelidir. Fındık üreticisiyiz. Ülkemizde yetişen diğer tarım ürünlerine nazaran fındık üreticisinin geliri daha yüksektir. Bu demek değil ki fındık üreticisi de az kazansın döviz girdisi de az olsun. Fındıktan ülkemizde 8 milyon çiftçi yararlanmaktadır.

Buna bağlı olarak entegre tesisler Güney Doğu ve Doğu Anadolu’dan gelen işçiler ve birçok sektör fındıktan ekmek yemektedir. Bu altın ürünü hak ettiği yerlere taşımak için çiftçi – devlet el ele verip ve gereken hassasiyeti göstererek dünyaya peşkeş çekmekten kurtarmalıyız” dedi.

KESİNLİKLE YETERSİZ

Birçok ürüne zam yapılırken fındık fiyatlarına yapılmayan zam oranına tepki gösteren Coşkun, “Mısır, buğday, arpa ve çay gibi tarım ürünlerine 2021 yılında yüzde 35 oranında zam yapıldı. Fındıktaki artış oranı sadece yüzde 10’dur. 2020 yılında 1.650 TL olan üre gübresi, 2021 yılında 3.000 TL olmuştur. Buna bağlı olarak diğer girdilerde de gübreye pareler olarak yüzde 100 zam olmuştur. Yaptığımız araştırmalar sonucunda fındık fiyatının kesinlikle yetersiz olduğu açık olarak ortada” şeklinde açıklamalarda bulundu.