CHP Adapazarı İlçe Başkanı Fusün Çetin, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı.

Çetin'in basın açıklaması şöyle:

"Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, 3 Aralık tarihinde olduğu gibi Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede aynı tarihlerde farkındalık çalışmalarının eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği bir haftadır. Engelli bireylerin eğitsel, sosyal, demokratik ve kültürel açıdan toplum yaşamına katılımına engel oluşturan sorunlar gerek devlet erkinin çeşitli kademelerinde gerekse sivil toplum kuruluşları ile 156 ülke tarafından eş zamanlı olarak masaya yatırılır ve bu sorunlara ilişkin çözümler hayata geçirilmeye çalışılır.

Toplumda engelli bireyler açısından farkındalık yaratması ve empati kurulmasını hedefleyen özel bir hafta olan bu dönemde; televizyon, radyo, yazılı ve görsel basın yoluyla, toplumun, engellilik ve engellilerin sorunları ile çözüm yollarına ilişkin duyarlılığının artırılması amaçlanır.

Ülkemizde 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile mevzuat dağınıklığı toplanmaya çalışılmış ise de başarılı olunduğundan bahsedilemez. Her ne kadar BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesine uyumlu olacak şekilde düzenlemeler yapılmaya çalışılmakta ise de eksik ve hatalı düzenlemeler olduğu engelli bireylerin toplumdaki yaşam standartlarından anlaşılmaktadır.

Bugün, normal devam eden süreçte dahi engelli bireylerin yaşama, sağlık, adalete erişim, eğitim, bilgiye erişim, bağımsız yaşayabilme ve topluma dahil olma hakları dahil olmak üzere birçok hakları neredeyse yok sayılmakta ve büyük ölçüde karşılanamamaktadır.

Yıllardır dile getirilen bu sorunlar göz ardı edilmekte, çözüme kavuşturulmamakta iken bugün yaşanan pandemi sürecinde alınan tedbirler engelli bireylerin daha da mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Bu kapsamda BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 11. Maddesi ile düzenleme alanı bulan Risk Durumları ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar başlıklı madde uyarınca engelli bireyler risk durumundadır. Gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir mekanizma bulunmamaktadır.

Öncelikle aciliyet içermeyen ameliyatların ertelenmesi sonucu, ertelenen engelli bireylerin ameliyatlarının gerçekleştirilmemesi, bireylerin engel oranının artmasına yahut yeni engel durumlarının ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bununla beraber alınamayan engelli raporlarının yeni doğan bireyler yahut bireylerde yeni ortaya çıkan engellilik durumlarının tespit edilememesine sebebiyet vermektedir.

Eğitimde fırsat eşitliği dikkate alındığında da EBA TV üzerinden verilen eğitimlerin erişilebilir olmadığı aşikardır. Eğitim videolarında alt yazı yer almamakta, çoğu eğitim videosunda eğitimcinin ağzı görünmemektedir. Bununla beraber eğitim kurumlarının kapatılmasına karar verilen genelge ile kapatılmış olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin durumunun ne olacağı açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu kurumlarda eğitim gören, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kişiye özel müfredatları dikkate alındığında bu süreci eğitim almadan geçirdikleri aşikardır.

Hali hazırda yer alan düzen içerisinde dahi birçok hak ihlaline maruz kalan engelli bireylerin yaşanan pandemi sürecinde daha da mağdur olmaması adına alınması gereken tedbirlerin bir an önce alınması gerektiği, özellikle ertelenen ameliyatlar ve eğitim hususlarında gerekli tedbirlerin alınması gerektiği aşikardır.

Bununla beraber alınacak tedbirlerin, normal süreçte yapılan düzenlemelerin aksine engelliler alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerden ve en önemlisi konusunda uzman bilim insanlarından görüş alınarak ortaya konması gerekmektedir.

Engelli olmanın bireye yüklenebilecek bir kusurluluk hali olmadığı, bireyin engelli olmasında devletin objektif sorumluluğunun bulunduğu, engellilik alanındaki hassasiyetin ulusal bilinç temelinde uluslararası standartlara yükseltilmesi için çabaların yoğunlaştırılması, çalışmalarda çağdaş ve bilimsel temelli çözüm odaklı düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve mutlu bir Türkiye’de mutlu toplum ve mutlu birey hedefine ulaşmak dileğiyle.