Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Merkezi İşçi Komitesi Hendek’te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yaşanan patlamayla ilgili açıklama yaptı.

HKP Merkezi İşçi Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Bu bir iş cinayetidir. Bu iş cinayetinde yaşamını kaybeden işçi kardeşlerimizin yakınlarına en içten dileklerimizle başsağlığı, yaralı işçi kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Bu katliamın sorumluları er ya da geç yasayı ve hukuku uygulayan mahkemeler önünde hesap verecekler! Hiçbir işçi kardeşimizin katilini unutmayacağız! ” ifadelerine yer verildi.

HKP Merkezi İşçi Komitesi’nin o açıklaması:

Yine bir iş cinayeti, işçi katliamı ile daha sarsıldık. Gün geçmiyor ki Parababalarının kâr hırsları yüzünden işçi kardeşlerimiz iş cinayetine kurban gitmesin. Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek üretimi yapan ve 1966 yılında Hüseyin Coşkun tarafından kurulan, bir diğer ortağı da MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun olan Büyük Coşkunlar Piroteknik Kimya Sanayi Havai Fişek Fabrikası’nda büyük bir patlama meydana geldi. 

Bu yazının yazıldığı saate kadar 189 işçinin çalıştığı fabrikada, 4 işçi kardeşimiz yaşamını yitirmiş, biri ağır olmak üzere 114 işçi kardeşimiz yaralanmıştır. 3 işçi kardeşimiz de kayıp, akıbetleri belli değil.

Soma Maden Katliamı’nı “bu işin fıtratı” ile açıklayan AKP’giller’in Reisi; “Sakarya'daki patlamayla ilgili tüm bakanlıkların, kurumların, valiliğin, büyükşehir belediyesinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirtiyor ve “Şu anda kontrol altına alınmıştır. Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz. Bu vesileyle Sakarya halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." diye konuşuyor.

Patlama olmuş, ölen ölmüş, yaralanan yaralanmış ama patlama “kontrol altına alınmış”!
“Can kaybının daha fazla artmamasını umuyormuş, “Bu vesileyle Sakarya halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyormuş!..

Hesap sorma yok!
Sakarya Valisi ise bu fabrikanın sık sık denetlendiğini söylemekte. Nasıl denetimse...
Çünkü bu işyerinde 2007, 2009, 2011, 2012 ve 2014 yıllarında da defalarca patlamalar yaşanmış ve bu patlamalar sonucunda da yine ölümler ve çok sayıda yaralanmalar olmuştur. Fabrika kapatılmış ama her seferinde de yeni bir adla tekrar açılmıştır. Bu Katliamda patron ve devlet işbirliği apaçık ortada. Bu fabrikada güvenli üretim için yeterli önlem alınmıyor. Bu kesin. Bu açık. Sürekli patlamaların olması nasıl izah edilebilir yoksa?..

Nerede denetim?..
Patronlar sadece bir tek şey düşünürler: Kâr, daha çok kâr, daha çok kâr.
 Hiçbir şey durup dururken olmaz, bir nedeni vardır. Ya hiç tedbir almamışsınızdır, ya da eksik tedbir almışsınızdır. Çünkü Parababaları için tedbir demek masraf demektir, kârın bir kısmından olmak demektir. Onun yerine işçinin hayatını kaybetmesini tercih ediyorlar. 

Bu bir iş cinayetidir. Bu iş cinayetinde yaşamını kaybeden işçi kardeşlerimizin yakınlarına en içten dileklerimizle başsağlığı, yaralı işçi kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Bu katliamın sorumluları er ya da geç yasayı ve hukuku uygulayan mahkemeler önünde hesap verecekler!


Hiçbir işçi kardeşimizin katilini unutmayacağız! 
Partimizin önderliğinde kurulacak halk iktidarında işçi kardeşlerimizin can güvenliği en temel önceliğimiz olacaktır. Bilimin ışığında gerekli önlemleri almayan hiçbir işletmeye çalışma izni verilmeyecektir.