HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
DEVA Partisi Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Burada açıklamalarda bulunan Ergün, son dönemde sıkça gündeme gelen idam tartışmalarıyla ilgili "İdam cezası işi luzümsuz bir tartışmadır. Biraz gündem değişikliği kriteri birazda popülizme kayan bir meseledir. Ama en nihayetinde bundan en çok siyasiler müzdarip olur." dedi.

"İDAM SİYASİLERİ VURUR"
İdam cezasının olduğu ülkelerde en çok siyasilerin muzdarip olacağını ifade eden Ergün, "İdam cezasının olduğu ülkelerde idamlar en sonunda gelir siyasileri vurur. En sonunda siyasiler idam edilir, adi suçlular değil. İdam cezasının olduğu ülkelere bakın; çoğunda aynı zamanda siyasiler bundan büyük müzdarip olurlar. Çünkü siyasileri farklı görüşlerinden dolayı çoğu zaman ihanetle suçlamışlardır. Eğer birini tasvi etmek istiyorsanız siyasette, idam cezasının olduğu ülkelerde asarak idam edersiniz. Biz bunu 1960'da gördük. Siyasiler ağırlıklı olarak idam cezasını mahkum oldular. Bunlar ne yaptığını farkında değiller. İdam cezası ayrıca suçları önleyen bir nitelikte taşımaz." dedi.

"HATALI YARGILANAN KİŞİYİ HAYATA NASIL İADE EDECEKSİN"
İdam edilen bir kişinin hatalı yargılandığı zaman hayatının geri iade edilemeyeceğinin altını çizen Ergün, "Dolayısıyla idam cezasının kaldırılmasıyla ilgili en önemli yaklaşım, yargılama hatalarının çok olduğu zamanlarda idam ettiğiniz bir adama hatalı yargıladığınız zaman hayatını artık iade edemiyorsunuz. Ama ağırlaştırılmış müebbet hapis diyorsunuz adam zaten öbür boyu hapiste kalacak. Affa da uğramıyor. Ama ilerde 10 yıl sonra bir bakmışsınız ki adam yanlış yargılanmış. Yeni bir delil ortaya çıkmış, aslında adam beraat etmesi gerekirken biz adamı idama mahkum etmişiz. İdama mahkum ettiysek astın gitti. Bir daha nasıl hayata nasıl iade edeceksin? Ama ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum ettin, 10 yıldır yatıyor hiç olmazsa geri kalan ömrünü adama iade edersin, 10 yıllıkta bir tazminat verirsin, biraz rahat aşa dersin, sana haksızlık yapmışız diye. Ama astığınız adama bunu diyemezsiniz. Onun için idam cezası işi luzümsuz bir tartışma. Biraz gündem değişikliği kriteri birazda popülizme kayan bir meseledir. Ama en nihayetinde bundan en çok siyasiler muzdarip olur." dedi.