Fındık değer kaybediyor

26.50TL olarak açıklanan fındık fiyatını değerlendiren ve fındık üreticilerinin fiyatlardan memnun olmadığını belirten Sarıoğlu, “Tarım Bakanımız Sudan’dan tarım arazisi kiralayacağına ülkedeki tarım sorunları ile ilgilenip kendi çiftçisine destek verip çiftçimizi kalkındırsın. İnsanların temel ihtiyacını son bir senede %50 civarında temel gıda ihtiyaçlarının tümüne %80 civarında zam gelmişken fındık fiyatındaki %20’lik artışın diğer ürünlere gelen zamlarla eridiğini görmekteyiz.

Fındıkta girdi maliyetleri geçen seneye oranla ortalama %45 artmışken fındık fiyatına yapılan zammın %20’de kalması ürünün değer kaybına yol açıyor. Tarım alet ekipmanının yurt dışından gelme sebebi ile dolara endeksli olmasının alet ekipman fiyatlarının da %100 artışına üreticinin bu alanda ciddi oranda zorlanmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Üretici hayal kırıklığına uğradı

Açıklanan fındık fiyatlarından dolayı fındık üreticilerinin hayal kırıklığına uğradığını belirten Sarıoğlu, “Fındık üreticisinin beklenti olarak açıklanması gereken rakamın 30 TL’nin altına düşmemesi yönündeydi. Batı Karadeniz bölgesinde şuan ki TMO’nun net fiyatı 25.943TL’ye geliyor. Bu rakamlar üreticinin beklentisinin altında olması sebebi ile insanlarda tepki ve hayal kırıklığı yaratmıştır.

İklim şartlarının değişmesi nedeniyle fındık rekoltesinin düşmesi ve üreticinin ürününü arttırması için gübre ve ilaç kullanımını çoğalmasıyla maliyet en üst seviyeye çıkmıştır. Hal böyleyken fındık fiyatının bazı ihracatçı firmaların isteğine göre açıklanması aslında ne kadar yerli ve milli olduğumuzun somut örneğidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.