Ender Serbes, yaptığı açıklamada, Yap-İşlet-Devret modeli olmasına rağmen Büyükşehir’inde yapımında altyapıyla ilgili ciddi mali külfet çektiği, Aşağı Kirazca mevkiinde inşa edilen ve 2019 yılında faaliyete başlayan halin bir önceki dönemde Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Sakarya Hal İşletmeciliği İnşaat Ticaret A.Ş’ye 29 yıllığına işletim hakkının devredildiğini hatırlattı. Halin özel şirkete devredilmesiyle sorunların başladığını kaydeden Serbes, “Daha hal faaliyete geçmeden sorunlar yaşanmış. Eski haldeki hak sahipleri mağdur edilmiş. Hak sahibi 60 esnaf eşit hisselerle işe başlayacakken maliyet artışı gösterilmiş ve bazı esnaflar yeni hal projesindeki hisselerini devretmek zorunda bırakılmış. Ayrıca yeni halde esnaflar astronomik kiralarla ve geçiş ücretleriyle karşı karşıya kalmış.“ diye konuştu.

DÜKKAN SATIŞLARINDAN GELEN PARA BELEDİYE KASASINA GİRMELİYDİ
Serbes, esnafların ifadesine göre, Patates Hali esnafı için ayrılan 16, üretici birlikleri için ayrılan 4 dükkan, lokanta, market, çay ocakları ve börek dükkanlarının tümü hal işletmecisi tarafından 20 milyon liraya hukuk dışı satıldığı ve satış işleminden gelen paranın, mülk sahibi olarak belediye kasasına girmesi gerekirken paranın tümünün özel şirketin kasasına girdiği iddası soru işaretleri oluşturduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “ Öyle ki belediyenin kasasına bu satış paraları girseydi, zaten yerini tahsis ettiği, altyapısını da üstlendiği hal projesinin olağan gelirleri ile birlikte hiç zorlanmadan projenin sahibi ve işletmecisi Büyükşehir Belediyesi olacaktı. Yap-İşlet-Devret adı altında özel bir firmaya bu projenin böylece teslim edilmesi şehrimiz adına çok büyük bir kayıp. Ayrıca ticari sırların korunması ve haksız rekabet konusunda esnafların mevcut yönetimle ilgili çok ciddi kaygıları var.”

RÜSÜM GELİRLERİ ÖZEL ŞİRKETİN KASASINA GİRİYOR
Hale gelen 16 ilçenin sebze ve meyveleri için alınan rüsum bedelinin (vergisinin) de hali işleten özel şirket kasasına girdiğini ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir kaynaktan yoksun kaldığını vurgulayan Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Rüsum bedelinden elde edilen, yaklaşık yıllık 15 milyon lira gibi çok büyük bir kaynak belediye kasasına girmiyor. Bu gerçekten belediyemiz için büyük bir kayıp. Bunun yanında her gün bu hale 700-800 aracın giriş-çıkış yaptığı belirtiliyor. Her araç başına 8 ila 25 lira ücret alınıyor. Bu kaynaklar, Sakaryalı hemşerilerimize hizmet için belediye kasasına girmeli. Büyükşehir Belediyemiz bu meblağ ile pek çok hizmeti ve projeyi hayata geçirebilir. Böylesine büyük bir kaynak varken, bu kaynağın halka ve esnafa hiçbir faydası olmayan özel şirketin kasasına girmesi gerçekten Sakarya için büyük bir kayıp anlamına geliyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HALİ GERİ ALSIN
Ender Serbes, mevcut hal yönetimi de mağdur etmeyecek şekilde yeni bir düzenleme yapılarak hal işletmeciliğini zaman kaybetmeden Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin geri alması gerektiğinin altını çizdi. Hal yönetiminden esnafın memnun olmadığını, ayrıca haldeki yüksek kiralar ve diğer hal maliyetlerinin sebze ve meyve fiyatlarının artmasına neden olduğuna dikkat çeken Serbes, “Bu da tüketiciye daha pahalı sebze ve meyve ulaştırılması anlamına geliyor. Yani halin özel şirket tarafından işletilmesi sebebiyle hem esnaf hem de tüketici yani millet zarar görüyor. Hal yeniden kar amacı gütmeyen belediye tarafından işletilmesi isteniyor. Esnafların bu güne kadar konuşmadıkları, CİMER dahil başvurmadıkları yer kalmamış ama netice alamamışlar. Bu konuda seslerinin yetkililer ve yetkili makamlarca duyulmasını, halin yeniden ve acilen belediyeye devredilmesini istiyorlar.” şeklinde konuştu.