Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı Ender Serbes, yaptığı açıklamada, medikal sektörün içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdi. Önceki gün bazı firma yöneticileriyle bir araya geldiğini ifade eden Serbes, “Hani bir atasözü var. ‘Bir dokun bin ah işit’ diye. Medikal sektörü şu anda tam bu durumda. Sektörü bir dinledik bin ah işittik. Medikalciler, devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerine verdikleri malzemelerin tahsilatlarını yapamıyorlar. Devlet bu firmalara borcunu söz verdiği vadede ödemiyor.” diye konuştu.

İFLASIN EŞİĞİNDİLER
Devletin medikal sektöre 17 milyar lira civarında borcu olduğunu, ancak bu borcu zamanında ödemediğini ifade eden Serbes, bu sebeple sektörün iflasın eşiğinde olduğunu vurguladı. Serbes, “Medikal sektörü devlet kurumları ile sözleşme imzalıyor. Firmalar taahhütlerine göre malzemeleri üretip kurumlara teslim ediyor. Bu sözleşme yapılırken devlette size borcumu sözleşmeye göre 90, 150, 180 gün içerisinde öderim diyor. Ancak devlet borcunu vadesinde ödemiyor. 1 seneyi geçen ödemeler bile yapılmıyor. Bu da sektörü finansal açıdan çor zor durumda bırakıyor. Sektör entübe olmuş durumda.” şeklinde konuştu.

GİDİN KREDİ ÇEKİN DENİYOR
Firma sahiplerinin anlattıklarının inanılır gibi olmadığının altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Medikalciler devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden alacaklarının tahsili için gittiklerinde ödenek çıkmadığı cevabını alıyorlar. İlgili bakanlığın, SGK’nın para göndermediğini söylüyorlar. Tüm ödenekler Hazine Bakanlığı’ndan çıkıyor. Alacaklarını isteyen medikalcilere yetkililerin ‘gidin kredi çekin’ diye bankalara yönlendirildiği ifade ediliyor. Olacak şey değil. Alacağını tahsil edemeyen firma niye kredi çeksin. Devlet kredi çekip bu insanların alın terinin karşılığını ödesin. Kaldı ki her şeye para bulan iktidar bu borcu da kolaylıkla ödeyebilir.“

YANDAŞLARA VAR
Verilen sözlerin tutulmaması, alacakların zamanında ödenmemesinden dolayı artık medikal firmaların devlet ihalelerine girmek istemediklerine dikkat çeken Serbes, şunları kaydetti: “Medikal firmalar her açıdan mağdur. Hammaddeleri döviz karşılığı alıyorlar ama devlet kurumları ile Türk lirası ile sözleşme yapmak zorunda kalıyorlar. Bir de zamanında ödenmeyen alacakları yüzünden daha da mağdur oluyorlar. Artık devlet ihalelerine bile girmek istemiyorlar. Kurumlar artık ihale olmadan doğrudan alım yapıyorlar. Bu alımlarda yandaşlardan yapılıyor. Firma sahiplerinin iddialarına göre yandaş firmalara ödemeler ise aksamıyor.”

Salgın döneminde canla başla mücadele eden, zor şartlarda üretim yapan, istihdam sağlayan, işçisine maaş ödeyen, vergisini veren sektörün adeta cezalandırıldığına işaret eden Serbes “ Bu tutumdan artık vazgeçilmeli. Koronavirüs ile mücadelede de büyük önem taşıyan sektör mağdur edilmemeli, alacakları bir an önce ödenmelidir.” çağrısında bulundu.