İl Başkanı Ender Serbes, il başkan yardımcıları Metin Burçak ve Fatih Küçük tarafından ağırlanan heyet EYT’lilerin sorunlarını dile getirdi. EYT Bolu-Düzce-Sakarya Grubu Başkanı Mehmet Ali Çelik, EYT’lilerin çifte mağduriyet yaşadığını belirterek, hem hak etmelerine rağmen zamanında emekli olamadıklarını, hem de yaş engelini aştıklarında da düşük maaş bağlandığını söyledi.

Çelik, 1999’da çıkan kanun ile emekliliğe yaş şartı konduğunu, kanunun geriye doğru işletilerek hukuksuz bir şekilde emekli olmalarının engellendiğini kaydetti. Dünyanın hiçbir yerinde kanunların geriye doğru işletilmediğini belirten Çelik, “Biz işe başlarken pirim ve sigorta süresi dolduktan sonra emekli olabiliyorduk. Ancak yaş şartıyla bu hakkımız adeta gasp edildi. Dünyada geriye doğru işletilen bir kanunun örneği yok. Ama Türkiye’de bu oldu.” dedi.

ÖNCEDEN EMEKLİ OLAN ÇİFTÇİ BAĞ-KUR’LU LAR KADAR MAAŞ ALAMAYACAĞIZ
İnsanlar emekli olmaya gittiklerinde büyük bir şok yaşadıklarını dile getiren Çelik, maaş bağlama oranının yüzde 78’lerden 2008’den sonra yüzde 28’lere kadar düştüğünü kaydetti. Çelik,” Bu iş niye patladı. Son yıllarda insanlar emekli olmaya gidiyor bin 200 lira, bin 400 lira maaş bağlanıyor. Tabi şok oluyor. 1999’dan önce 3 bin gün çiftçi Bağ-Kur ödeyen birisi bile 2 bin 200, 3 binlere yakın maaş alıyordu. Şimdi 9 bin gün pirim ödeyene 1200 - 1400 lira civarında maaş bağlanıyor.“ diye konuştu.

SAĞLIKTAN DA YARARLANAMIYORUZ
Emekliliği hak ettikleri halde hem emekli olamadıklarını hem de sağlık sisteminden faydalanamadıklarını ifade eden Çelik, “Genel Sağlık Sigortası pirimi ödemeden de sağlık hizmeti olamıyoruz. Aslında GSS ilk bakışta güzel gibi görünüyordu. Daha sonra 18 yaşını bitirip okuyamayan, ya da bir iki yıl üniversiteye hazırlanan tüm gençleri borçlandırdı. Bu borcu da ödemek yine velilere kaldı. Evlere 4-5 bin lira borç çıkardılar. EYT’liler bile GSS pirimi yatırmadan sağlık hizmeti alamıyor. Ben pirimi, süremi doldurmuşum, emekliliği hak etmişim bir de diyorsun ki sen genel sağlık sigortası ödeyeceksin. Ben zaten çalışmıyorum, hak ettiğim halde emekli maaşı alamıyorum. Bunu nasıl ödeyeceğim.” şeklinde konuştu.

Çelik, bu gün devletin bile 36 yaş ve ilerisini işe almadığını, EYT’lilerin işsiz olduğuna da değinerek şunları kaydetti: “En büyük sıkıntı işsizlik sigortası. Ülkede genç işsiz oranı yüzde 22. Genel işsizlik oranı 14-15 civarında da . 20-25 yaşında gençler dururken özel sektör bizi işe almıyor. Zaten devlette bile işe alınma yaşı 36. Devlet bile yaşımız büyük diye işe almıyor, ama emekli de etmiyor. Biz ne yapacağız. “

EYT’LİLERİN TÜM SORUNLARI ÇÖZÜLENE KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İl Başkanı Ender Serbes ise, milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT’lilerin sorununu yakından takip ettiklerini söyledi. Genel Merkezi’in de bu konuda kapsamlı bir çalışması olduğunu dile getiren Serbes, “EYT’liler taleplerinde çok haklılar. Gelecek Partisi olarak EYT’lilerin özellikle Genel Sağlık Sigortası ile ilgili yaşadıkları sıkıntıların ve kıdem tazminatı düzenlemesi ile yaşanacak kayıplarının hep farkındayız ve bu sorunlar çözüme kavuşana kadar da sıkı takipçisi olacağız. Kardeşlerimizi bu gün dinledik ve taleplerinde sonuna kadar haklılar. Bir çok açıdan mağduriyet yaşıyorlar. Devlet makamındakilerin görevi bunu, haksızlığı gidermektir. Konunun yakından takipçisiyiz. Adaletsizliğin maliyeti EYT’lilere verilecek maaştan daha ağırdır. Bu hak gaspına bir an önce son verilmelidir.” diye konuştu.