Ender Serbes, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, hukukun bu gün insanlar için hava kadar vazgeçilmez olduğunu belirtti. Hukukun üstünlüğüne inanan ve gerçekten hukuk devletinde yaşayan toplumların, huzur ve refah içerisinde hayatını sürdürdüğünü vurgulayan Serbes, hukukun olmadığı ülkelerdeki insanlarında mutsuz ve gelecekten endişeli olduğunu kaydetti. Serbes, “Artık dünyada hukuk her şeyin başı. Hava, ekmek su kadar ihtiyaç. Hukuk olmazsa insan kendini güvende hissetmez. Mutlu ve huzurlu olamaz. Yarına kaygısız bakamaz. Hukuk kurallarını uygulayan, özümseyen devletlerin halkı mutlu, hukuk kurallarının hiçe sayıldığı devletlerdeki toplumlarda bir o kadar mutsuz oluyor.” diye konuştu.

HUKUK İNSAN ONURUNU KORUR
İnsan onurunu ancak hukuk devletinin koruyabileceğinin altını çizen Serbes, hukuk devletinde herkesin yasalar karşısında eşit olduğunu ifade etti. Bir haksızlığa uğrayan insanın hukuk yoluna başvurmaktan başka bir çaresi olmadığını dile getiren Serbes, “Hukuk hiç kimseye, zümreye veya guruba, yasalar karşısında ayrıcalık tanımaz. Hukuk güçlüden yana değil, haklıdan yana olur. Bu güvence ile hukuk haksızlığa uğrayan insanın onurunu korur. Hukukun olmadığı ülkelerde ise insan onuru ayaklar altına alınır. Hakkını arayamaz, haklılığını savunamazsa ve bu durum insan için yıkıcı ve yakıcı olur.” şeklinde konuştu.

HUKUK DEVLETLMERİNİN HALKI HUZURLU VE REFAH İÇERİSİNDE YAŞIYOR
2020 yılında yayınlanan Hukukun Üstünlüğü Endeksine göre Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında çok gerilerde olduğunun altını çizen Serbes, şu bilgileri verdi: “Hukukun üstünlüğü endeksinde 128 ülke arasında ilk 6 sırayı, sırasıyla Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Almanya alıyor. Halkı mutlu ülkeler sıralamasında da bu ülkeler yine önde. Yani hukukun üstünlüğünü uygulayan ülkeler, toplumları huzurlu, mutlu ekonomik olarak da refah içerisinde yaşıyor. Bu sebeple ‘her şeyin başı hukuk’ denmiyor boşuna. Türkiye bu listenin sonlarına doğru yer alıyor.”

ÜLKE OLARAK HUKUK KARNEMİZ ÇOK ZAYIF
Türkiye’deki ekonomi, eğitim, sağlık, adalet ve tüm alanlarda yaşanan sıkıntının kaynağının tam olarak hukuk devleti kurallarının uygulanmamasından kaynaklandığına işaret eden Serbes, ülkemizin ne Hukukun Üstünlüğü Endeksinde 128 ülke arasında 107. sırada yer aldığını hatırlattı. Serbes, açıklamasını şu bilgilerle tamamladı: “Ne acıdır ki Türkiye Meksika ve Mali gibi ülkelerin gerisinde bulunuyor. Nijerya, İran ve Angola ile aynı puana sahibiz. Türkiye maalesef temel haklar konusu başlığında da 128 ülke içinde 123. sırada bulunuyor. Hükümetin yetkilerinin kısıtlanması başlığında ise durum daha kötü. 128 ülke arasında Türkiye 124. Sırada kendine yer buluyor. Daha bir çok başlıkta listede son sıralarda yer alıyoruz. Ülkemizde yaşanan bütün sıkıntıların kaynağı hukuksuzluk. Bu apaçık ortada. Hukuk devletini bir an önce inşa etmeliyiz. Bunu milletimiz için yapmalıyız.”