Ender Serbes, yaptığı açıklamada, neredeyse bütün ilçelerdeki hastanelerde bazı branşlarda doktor açığı olduğunu belirterek, bunun halkı mağdur ettiğini belirtti. İlçe hastanelerinin hastane olabilmesi için kadın-doğum, çocuk, ortopedi, fizik, enfeksiyon, genel cerrah, dahiliye, psikiyatri, kulak-burun-boğaz, nöroloji, kardiyoloji, biyokimya, radyoloji gibi uzmanların bulunması, görüntüleme ve laboratuar hizmeti vermesi gerektiğini dile getiren Serbes, “Ancak ne yazık ki bu uzmanların hepsinin tamam olduğu bir ilçe hastanemiz yok. Örneğin Kaynarca İlçe Hastanesi’nde kadın doğum, uzmanı yokken, diğer ilçe hastanelerinde de en az birkaç branşta uzman hekim bulunmuyor. Bu da ilçe hastanelerinde yeterince sağlık hizmeti verilemediğini ortaya koyuyor.” dedi.

VATANDAŞ ŞEHRE GELMEK ZORUNDA KALIYOR
Muayene ve tedavi olmak için ilçe hastanelerine giden hastaların ‘doktor yok’ cevabının tepkiye sebep olduğunu vurgulayan Serbes, şunları kaydetti: “Neredeyse vatandaşlar isyan etme noktasına gelmiş. Bu konuda yoğun şikayetler alıyoruz. İlçe hastanelerindeki doktor eksikliği sebebiyle hastalar muayene için Adapazarı şehir merkezine gelmek zorunda kalıyor. Bu da hastanın moralini daha çok bozuyor. Ayrıca bu durum hasta için hem zaman kaybına yol açıyor, hem de ilçeye ulaşmak için ek bir ekonomik külfet getiriyor. Takibi gereken hastalık durumunda ise, hastanın sürekli ilçeden kalkıp şehir merkezine gelmesi sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Daha uzak çevre ilçe ve köylerden gelmek zorunda kalan hastaların tedavileri de zaman zaman aksıyor. Bu da büyük bir tepkiye ve kızgınlığa sebep oluyor.”

İLÇE HASTANELERİNE ÖNEM VERİLİRSE ŞEHİRDE YIĞILMA OLMAZ
Ender Serbes, ülkeyi yönetenlerin en çok sağlık sistemi ile övündüklerinin altını çizerek, ancak övünüldüğü kadar işlerin yolunda gitmediğini anlattı. İlçe hastanelerindeki personel ve ekipman eksiklikleri sebebiyle şehir merkezindeki hastanelerde yığılma olduğunu, bunun da kaliteli sağlık hizmeti verilmesinin önüne geçtiğinin altını çizen Serbes, açıklamasına şöyle devam etti: “Önemli olan hastalarımızı mümkün olduğunca bulunduğu ilçede hızlı ve doğru bir teşhis ile tedavi edebilmek. İlçe hastaneleri bunun için yapılıyor zaten. Gösterişli bina yapılması yetmez, içini uzman hekim ve teknik imkanlarla doldurmak gerekir. En azından ilçe hastanelerinde asgari ölçüde bulunması gereken sağlık personelinin atamasının yapılması, eksikliklerin giderilmesi gerekir. Aksi taktirde insanların basit bir muayene için bile ilçelerinden, köylerinden kalkıp şehirdeki hastanelere gelmeleri bu hastanelerdeki yoğunluğu da arttırıyor. “

Sakarya’ya bin yataklı şehir hastanesinden önce ilçedeki hastanelerin eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini ifade eden Serbes, “Elbette şehir hastanesine karşı değiliz, elbette yapılsın, ancak öncelik ilçe ve mevcut hastanelerinin durumunun iyileştirilmesine verilsin. En azından milletimiz asgari şartlarda yerinde sağlık hizmeti alabilsin.” çağrısında bulundu.