MECLİSTE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR
Ender Serbes, yaptığı açıklamada, Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ile bir araya gelip muhtarların sorunlarını ve taleplerini konuştuklarını kaydetti. Mahalle muhtarlarının mahalleleriyle ilgili konularda söz sahibi olmak istediklerini vurgulayan Serbes, “Muhtarlar, mahallelerinde yapılacak her türlü imar değişikliği, park ve bahçe gibi hizmetlerde bilgilendirilmeyi bekliyor. Muhtarlık müessesesi yerel yönetimlerin en önemli yapı taşı. Demokratik seçimle iş başına geliyorlar. Bu sebeple muhtarlar, belediye meclisinin aynı zamanda doğal üyesi olmak istiyorlar. Haklı olarak mahalleleri ile ilgili her türlü konuda söz ve oy hakkı talep ediyorlar.” diye konuştu.

BELEDİYELERİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIR
Muhtarların meclis üyesi olmasının, aslında belediye yönetimlerinin de işini kolaylaştıracağını, hizmet kalitesini artıracağının altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çeşitli meslek guruplarından seçilen meclis üyelerinin her mahalleyi detaylı bir şekilde tanıması mümkün değil. Mahalleyi en iyi tanıyan muhtarlardır. Mahallesinin sorunlarını ve yapılması gereken hizmetleri yine en iyi muhtarlar bilir. Her mahallenin muhtarı belediye meclisinin doğal bir üyesi olsa, o meclise mahalle ile ilgili her türlü bilgiyi sağlıklı bir şekilde verebilir. Mahallelere hizmetleri doğru bir şekilde yönlendirebilir. Bu aslında belediye yönetimlerinin de işini kolaylaştırır. Bu şekilde mahallelerin sorunu hızlıca çözülür. İhtiyaca göre yapılan yatırımlar daha verimli olur.”

MUHTARLARIN SEÇİM ÖNERİSİ
Serbes, son günlerde tartışılan muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden önce mi sonra mı yapılmasıyla ilgili de muhtarların taleplerini şöyle dile getirdi: “Muhtarlarımız, muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerle birlikte yapılmasına devam edilmesini istiyorlar. Ancak, muhtar ve aza seçimlerinin adaylık usulü şeklinde olması ve ilçe seçim kurullarına müracaat edilerek ve liste ile seçmene sunulmasını talep ediyorlar. Örneğin, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinde olduğu gibi ya da Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki gibi birleşik oy pusulasında her muhtar adayının isimleri ile birlikte resimlerinin olmasının seçimin daha şeffaf ve sağlıklı yapılmasını sağlayacağı düşüncesindeler.”

Kanunlar arasına bölük pörçük yerleştirilmiş yaklaşık 80 yıllık köy ve mahalle muhtarlarının yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin değişmesini de istediklerini vurgulayan Serbes, muhtarların güncel şartları içine alan yeni bir Muhtarlar Kanununun yapılmasını da talep ettiklerini sözlerine ekledi.