Ender Serbes, yaptığı açıklamada, üniversite diplomalı işsizler ordusunun korkunç şekilde büyüdüğünü söyledi. Bu durumun, yanlış eğitim politikalarının bir sonucu olduğunu ifade eden Serbes, “Özellikle işbaşında olan iktidar döneminde onlarca yeni üniversite kuruldu. Yüzlerce fakülte açıldı. Yüksek eğitim, sadece üniversite ve fakülte sayısı ile açıklanmaya çalışıldı. ‘Ne kadar çok üniversite ve fakülte açıldığından’ dem vuruldu ve sayılarla övünüldü. Ancak gelinen nokta hiç de iç açıcı değil. Eğitimin kalitesi düşmesi yanında, mezunlara iş imkanı da verilemedi.” diye konuştu.

MEZUN ÇOK AMA ATAMA YOK
KPSS-2021-1 tercih kılavuzunun her şeyi ortaya koyduğunun altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üniversitelerin mimarlık ve mühendislik fakültelerinin bir bölümü olan ve yıllık 2 binin üzerinde mezun veren Şehir Planlama Kadrosuna KPSS-2021-1 tercih kılavuzunda, ataması yapılacak şehir plancısı sayısı ‘sıfır’ olarak açıklandı. Diğer fakülte mezunları içinde durum bundan farklı sayılmaz. Örneğin ülkemizde 28 veteriner fakültesi var. Her yıl 3 bin veteriner hekim mezun oluyor. Son 2 yıl içerisinde atamalarda totalde belediyelerde dahil 300-350 kadar atama yapılmaktadır. Geri kalan mezunlar meslek odalarının belirlediği 6750 liranın çok altında maaş alıyor. Özel sektörde iş bulabilenler çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar. 3 bin lira maaşla çalışmak için can atan ve ‘yeterki bir iş sahibi olayım‘ diye araya tanıdık birini referans gösteren binlerce üniversite mezunu var. Diğer fakülte mezunları içinde durum bundan farklı değil.“

GENÇLERİMİZ YURT DIŞINA ÇIKMAK İSTİYOR
Üniversite mezunu gençlerimiz iş bulamadığı için yurt dışına çıkmayı, Avrupa ve ABD’de iş bulup yaşama hayali kurduğunu vurgulayan Serbes, “Üniversite mezunu gençlerimiz ülkemizde kendi alanlarında iş bulamıyor. Kendi alanları dışında hayatta kalmak için ne iş buluyorsa yapıyorlar. Şoförlük, kasiyerlik, seyyar satıcılık yapan, inşaatlarda çalışan üniversite mezunları var. Bu vatan için canını seve seve feda etmeye hazır gençlerimiz Avrupa ülkelerine, ABD’ye, Kanada’ya gitmenin yollarını arıyor. ABD’nin Green Card’ına müracaatlar patlamış durumda. Ülkemiz adına üzüntü veren bir tablo. Sadece üniversite mezunu oranını yükseltmek için açılan üniversite ve fakülteler aslında işsizliği körüklüyor. Gençlerimize yazık ediliyor.” şeklinde konuştu.

MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİLMELİ
Ülkenin gerçeklerine göre yeterli sayıda kaliteli eğitim veren, nitelikli mezunlar yetiştiren ve bu mezunlarına kendi alanında iş imkanı sağlayabilen bir yüksek eğitim politikası izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Serbes, “Ancak bu şekilde yüksek eğitim başarılı olabilir. Sırf popülist politikalarla bu işin yürümediği artık gün gibi ortada. Aslında bu işin uzmanlarına göre; yapılması gereken orta eğitimdeki mesleki eğitime önem vermek. Kalifiye iş gücü yetiştirmek. İlkokuldan orta eğitime geçişte öğrencilerin yeteneklerine göre mesleki eğitime yönlendirilmeleri bu bakımdan çok önemli. Bu gün ülkemizin en büyük sorunu kalifiye işgücü ve alttan yeni eleman yetişmemesi. Mesleki eğitime önem verir ve kalifiye iş gücü yetiştirirsek hem gençlerimiz çok kolay iş bulabilir, hem de ülkemiz daha hızlı ve verimli kalkınır.” önerisinde bulundu.