Ender Serbes, yaptığı açıklamada, dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının en çok kadınların hayatını olumsuz şekilde etkilediğini belirtti. Özellikle evlere temizliğe giden, çocuk, yaşlı ve hasta bakımı yapan, tarla, bağ bahçe gibi diğer günübirlik işlerde çalışan kadınların bu süreçte işsiz kaldığını dile getiren Serbes, “Bu kadınların çoğunun kocaları da işsiz durumda. Bu sebeple günübirlik işlere giderek aile geçimine katkı sağlayan kadınlar, salgın sebebiyle kendileri de işlerini kaybettiler. Çünkü bu süreçte insanlar virüs korkusuyla evlerine kimseyi çağırmıyor. Akbabaların bile birbirlerine ziyarete gitmeye çekindiği bu dönemde, günübirlik çalışan binlerce kadın işinden oldu. Zaten dar gelirli bu aileler daha da zor durumda kaldı.” diye konuştu.

YARINDAN KAYGI DUYMASINLAR
Salgın sebebiyle işini kaybeden bu kadınlara devletin yardım elini uzatması gerektiğini vurgulayan Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu kadınlar günübirlik işlerde çalıştığı için çoğunun sigortası yok. Sosyal bir güvenceye sahip değil. Bunlar ülkemizin bir gerçeği. Dolayısıyla kısa çalışma ödeneği gibi küçük de olsa bu desteklerden faydalanamadılar. Bu kadınlarımıza mutlaka sahip çıkılmalı, acil maddi destek sağlanmalı. Ya da bu kadınlarımıza pandemi sona erinceye kadar evde yapabilecekleri ve gelir elde edebilecekleri bir iş imkanı verilmeli. Hem sosyal hizmetler, hem de yerel yönetimler bu konuda projeler üretmeli. Hiçbir kadın ve çocukları yarından kaygı duymamalı, aç kalma korkusu yaşamamalı. Zaten bu sosyal devlet olmanın da en önemli görevi. Devlet bu görevi yerine getirmeli.”

HERKES EN YAKININDAN BAŞLASIN
Mübarek Ramazan ayının, aynı zamanda bir yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğuna dikkat çeken Serbes, “Salgın sebebiyle günübirlik işlerde çalışan kadınların yanında binlerce kadın ve erkek işini kaybetti. Yeni bir iş bulmak bu süreçte çok ama çok zorlaştı. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayını da bir fırsat bilerek herkes çevresine şöyle dikkatlice bir bakarsa mutlaka yardıma ihtiyacı olan birilerini görecektir. Önce akraba ve komşusundan başlayarak yardıma ihtiyacı olanlara imkanlarımız ölçüsünde yardım edersek, yardım ulaşmayan kimse kalmaz. Bu zor günleri bu şekilde dayanışma ile geride bırakabiliriz. Gerçekten salgın sebebiyle dünyada ve ülkemizde olağanüstü günler yaşanıyor. Bu zamanda birbirimize sahip çıkmayacaksak, birbirimizin yardımına koşmayacaksak yarın çok geç kalmış oluruz.” ifadelerini kullandı.