Sovyetlerin Kafkasya ve Türkistan coğrafyasındaki Türk yurtlarında yıllar boyunca bir meşale gibi yanan bağımsızlık hareketlerine karşılık olarak uyguladığı baskıcı politikaların, sürgün ve katliamların en kanlılarından birisiydi Hocalı. 25 Şubat 1992 tarihinde Türk yurdu Karabağ’ın Hocalı Kasabası’nda Sovyet destekli Ermenilerin yaptığı kıyımın eşi benzeri görülmemişti.

Düzenlenen konferansa MHP Sakarya İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, MHP Sakarya İl Kadın Kolları Başkanı Leyla Tankal, Türkav Sakarya Şube Başkanı, MHP ilçe başkanları, Ülkü Ocakları ilçe başkanları ve çok sayıda ülkücü katılım sağladı.

Açılış konuşmasını yapan Sakarya Ülkü Ocakları Başkanı Soyhan Sofuoğlu “Hocalı dünyanın tarihinde kara bir leke olarak yazılmıştır. Bu vahşetin sorumluları er yada geç bu dünyada Türk’ün gazabına uğrayacak hem de ilahi huzurda muhakkak hak ettikleri cezayı bulacaklardır. Ülkücü Hareket olarak bu elim hadisenin üstünü örtmeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz.Bu vesileyle Hocalı’da şehadet şerbetini içen soydaşlarımıza Allah’tan rahmet necip milletimize sabır ve zafer niyaz ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Kafkassam Başkanı ve aynı zaman Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Oktay, Hocalı Soykırımı ve Azerbaycan’daki Bağımsızlık Hareketleri ile ilgili yaptığı konuşma sonrası, Hocalı Soykırımına ilişkin kısa film gösterimi ve Türker Ahmetzade ile Gözde Apaydın tar eşliğinde ağıt dinletisinin de yer aldığı program katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.