Cumhuriyet Halk Partisi Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, geçtiğimiz haftalarda ülkemizde uygulanmaya başlanan koronavirüs aşısıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. CHP'li Çetin,Türkiye'de toplumsal bağışıklığın kazanılması için altı ay içinde en az 120 milyon doz koronavirüs aşısının uygulanması gerektiğini belirtti.

Başkan Çetin'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Türkiye’de toplumsal bağışıklık için altı ay içinde en az 120 milyon doz aşının uygulanması gerek. Ancak Çin’den beklenen 40,5 milyon doz aşıyla ilgili takvim de, kalan 80 milyon doz aşının nasıl sağlanacağı da belirsiz. Türkiye’de toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için en geç 6 ay içinde en az 60 milyon kişiye aşının uygulanması gerekmektedir. Bunun için en az 120 milyon doz aşı gerekiyor.

Türkiye’de aşılama da yavaşlamıştır. Şu an itibariyle 10 milyona dahi ulaşmamış bir rakamdan söz ediyoruz. Ve tabi bunun ötesinde aşılama hızı önem taşıyor. Başlangıç aşamasında sağlık çalışanları arasında günlük 200-250 bin aşılamayla başlayan süreç 100 binler civarında seyrediyor. Günde 100 bin aşılama yapıldığı taktirde üç ayda ancak 10 milyon kişi aşılanabilir. Bu da toplumsal bağışıklık için yeterli değil.

Aşı tedariki konusunda ise halen belirsizlikler bulunuyor. Sağlık Bakanlığı Çin’den 50 milyon doz aşı siparişi vermişti. Ancak henüz 9,5 milyon doz aşı Türkiye’ye ulaşırken Bakanlık, kalan 40,5 milyon doz aşının teslimatıyla ilgili bir takvim açıklamadı. 

50 milyon doz Çin aşısıyla da Türkiye’de toplumsal bağışıklığı sağlamak mümkün görünmüyor. Bunun için en az 70-80 milyon doz daha aşıya ihtiyaç vardır, bunun da planlanarak kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.

Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için aşılama programının şeffaf yönetilmesi ve sahaya hakim olan Türk Tabipleri Birliği’nin sürece dahil edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Türkiye’de Covid-19 ile ilgili sürecin başından beri şeffaflık konusunda eksiklikler yaşandı. Aşılama konusunda da benzer bir süreç yaşanmıştır, tam olarak hangi hızda ve ne kadar miktarda bir aşı geleceği bir an önce açıklanmalıdır.