Habertürk'te Kübra Par ile Açık ve Net programında, dün gece İzmir depreminin yansımaları ele alındı.

Programa, İyi Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ile Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın deprem tartışması damga vurdu.

Hükümetin İzmir depreminde yaraları sarmak için başarılı olamadığını söyleyen Dikbayır, İzmir depremini 1999 depremiyle kıyasladı.

"1999 depremini yaşamış biriyim. Sakaryalıyım ben, 99 depremini size şiir gibi anlatırım." diyen İyi Partili vekil, "Ben 1999'u da İzmir'i de gördüm. Gözlerimizle iki depremi de gördüm." diye konuştu.

Nagehan Alçı ise, "Ailem depreme Hendek'te yakalandı. 99 depremi ile bugün arasında kıyas kabul etmez." dedi.

"ECEVİT HÜKÜMETİ DAHA BAŞARILIYDI"
Dikbayır, canlı yayında daha sonra deprem yönetim faaliyetinde dönemim Bülent Ecevit hükümetinin bugünkü hükümetten daha başarılı olduğunu vurgulayarak  "1999 depreminde Ecevit hükümeti çok daha başarılıydı. O günkü şartlarda bu büyük bir başarı." dedi.

Nagehan Alçı ise, "O depremde Bülent Ecevit 5 saat haber alamamıştı. Türkiye arama kurtarma konusunda 21 yılda önemli bir mesafe katetti. " ifadelerini kullandı.

Dikbayır, "Sakarya'da yarın yıkılması gereken 10 bin bina var. Bu sorunun bugüne kadar çözülmesi gerekirdi. Şimdiye kadar nelere ne paralar harcandı. Bunun yerine programlı Kentsel Dönüşüm yapılmalıydı. 147 milyar TL Şubat 2020 itibariyle deprem vergisi toplanmıştı. Bu parayı sorduk yol yaptık dediler. 18 yıllık iktidarda 2 trilyon dolar vergi toplantı onlar ne yapıldı? Sakarya'da yapmaya çalıştılar. Belediye müteahhitlik yapmaya çalıştı olmadı. Bakanlıklar ve Belediyeler müteahitlik yapmayacak. Toplanan Deprem Vergilerinin parası kalem kalem açıklanmalı. O zaman ki teknoloji ve koşullar arasında dünya kadar fark var. Ben İzmir'e gittim gördüm. Belediye çalışanları ile AKUT'un organize çalışması vardı. Ayrışma yoktu" dedi. 

Dikbayır programın sonunda ise şunları kaydetti: "Biz depremi siyaset üstü görüyoruz. .Biz depremi siyaset malzemesi yapmıyoruz. Ülkenin cumhurbaşkanı yapıyor bunu. 1939  depremine atıfta bulunuyor. 1999 depreminde 133 bin bina yıkıldı. İzmir depreminde 10 bina yıkıldı. Bu ülkenin en büyük sorunu depremdir. Çok geç kalındı. Biz bunu meclise getirdik Cumhur İttifakı reddetti. Daha geçen hafta reddildi hatta."