Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı, hukukçu, insan hakları savunucusu Ayhan Sefer Üstün, Gezi Parkı eylemleri gerekçesiyle 840 gün tutuklu kaldıktan sonra hakkında tahliye kararı verilen iş insanı Osman Kavala'nın 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmasına ilişkin durumu, “Hukukun bir defa araçsallaştırıldığının çok net göstergesi bu. Gezi olmadı size 15 Temmuz verelim, aynen böyle” diye değerlendirdi. Kavala hakkında tutuklu kaldığı 2 yıl 3ay boyunca 15 Temmuz soruşturması yapılmadığına dikkat çeken Üstün, “Bunu yapmamış olması ve bunu tahliyenin olduğu güne denk getirmesinin hukukla yargısal bir faaliyetle ilişkisi olmadığını görüyoruz. Bu yol değil, bu yöntem değil, artık hukukun dışında bir olaydan bahsediyoruz. Kimse iktidarların kanunsuz talimatlarını yerine getireceğim diye hukuk dışına çıkmasın” dedi.

TBMM 22.23.24. ve 26. Dönem Sakarya Milletvekili, hukukçu-İnsan hakları savunucusu ve Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, iş insanı Osman Kavala’ya ilişkin Medyafaresi.com’un sorularını şöyle yanıtladı:

“Gezi olmadı size 15 Temmuz verelim”
Hukukun bir defa araçsallaştırıldığının çok net göstergesi bu; Gezi olmadı size 15 Temmuz verelim aynen böyle. Kavala, 2 yıldan fazla hem tutuklu ve yargılanıyor. Üstelik devletin tayin ettiği yerde mecburi bir yerde tutuluyor. Savcılık daha önceden 15 Temmuz’la ilgili bir soruşturma yürütüyor ise tam da elinin altındaydı Osman Kavala. Günlerce, aylarca, yıllarca bunu soruşturma imkanı vardı savcının. Bunu yapmamış olması ve bunu tahliyenin olduğu güne getirmesinin hukukla yargısal bir faaliyetle ilişkisi olmadığını görüyoruz.

“Bu yol, yol değil “
Bu yol değil, bu yöntem değil, artık hukukun dışında bir olaydan bahsediyoruz. Kimse iktidarların kanunsuz talimatlarını yerine getireceğim diye hukuk dışına çıkmasın. Bu bir defa kendisine zarar verir, o talimatları verene zarar verir en büyük zararı ülkeye verir. Bunlar yol, yol değil bunlardan vazgeçilsin artık. Ben bir hukukçu olarak daha nasıl ifade edebilirim kelimeli seçerek kullanmaya dikkat ediyorum.

“İki yıldan beri bu soruları sormamışsın”
Kavala, 2 yıldan fazla en ağır suçlamayla yargılanmış ve beraat etmiş. Bırakın da adam bir nefes alsın ve evine gitsin hiç mi insani yönümüz kalmadı bir nefes alsın sonra çağıracaksan çağır kardeşim Yargı alarak kağana takılan bir şey varsa, sakin bir zamanda çağırır ifadesine başvurabilirsin. Madem ki; iki yıldan beri bir acelen yoktu elinin altındaydı bu soruları sormamışsın o zaman sonra sor kardeşim. Medeni bir şekilde çağırırsın bunların yöntemleri var.

“Beraat etmiş bir insandan söz ediyoruz, bu insanın yargıdan alacağı var”
Bu kötülük ülkeye niye yapılır, anlaşılabilir gibi değil, hiç mi bu ülkenin itibarını düşünmüyoruz. Biz burada bir olayı yargılamıyoruz, bir insan var, mahkemede beraat etmiş bir insandan söz ediyoruz. Oradaki bu olay bize ders olmadı mı? Tecrübe bize bir şey öğretmedi mi? Hiç olmazsa bir mahcubiyet hissedilsin, o da yargı mensubu o da yargı mensubu. Bu insanın yargıdan alacağı var diye düşünülsün.

Kavala kim?
1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu’nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların yöneticilik yaptı.

(Medyafaresi)