Başkan Ağralı'nın işte o açıklaması;

Değerli İşçiler ve Sendikacılar,

İstihdam Kalkanı Programı kapsamında Meclis gündemine kısa süre içinde geleceği belirtilen düzenlemeler, 25 yaşın altındaki ve 50 yaşın üstündeki işçilerin herhangi bir kısıtlama olmaksızın belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılabileceği hükmünü getiriyor. Bu konuda henüz kamuoyuna açıklanan bir taslak olmamakla birlikte, bazı basın açıklamaları ve basına sızdırılan bilgiler, böyle bir düzenlemeyi gösteriyor.

Böyle bir düzenleme, 25 yaşın altındaki ve 50 yaşın üstündeki işçiler için KIDEM TAZMİNATINI VE İHBAR TAZMİNATINI ORTADAN KALDIRDIĞI GİBİ, İŞ GÜVENCESİNİ DE YOK EDECEKTİR.

Ancak bu düzenlemenin zararları bununla sınırlı değildir.

Böyle bir düzenleme yapılırsa, sendikacılık hareketi de büyük darbe yiyecektir. Sendikacılık bir darbe yerse, hem sendikalı işçiler, hem de sendikasız işçilerin ücretleri düşürülecek, çalışma koşulları kötüleştirilecektir. Birçok işyerinde sendikal örgütlenme olmasa bile, işverenler ücretleri ve çalışma koşullarını belirlerken, sendikalı işyerlerindeki durumu dikkate almaktadır. Sendikaların darbe yemesi, sendikasız işçilerin durumunu da doğrudan kötü etkileyecektir.

Türkiye’de sendikalar ile işverenler, süresi genellikle iki yıl olan toplu iş sözleşmesi imzalarlar. 6’şar aylık belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin bu toplu iş sözleşmelerinden nasıl yararlanabileceği açık değildir. Günümüzde belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi sayısı çok azdır ve bu işçilerin toplu iş sözleşmelerinden yararlanmalarında büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin çoğunlukta olduğu bir işyerinde sendikal mücadelenin sürdürülmesi imkansızdır.

Sendikaların işyerinde ilk örgütlenmeleri döneminde işe yeni giren işçiler genellikle ürkek davranır. Özellikle deneme süresi içindeki işçiler, işyerinde sendikal çoğunluğun belirlenmesinde dikkate alınır; ancak bu işçilerin çoğu, gerekçesiz bir biçimde işten çıkarılabilecekleri için, sendikal örgütlenmede yer almaz; ilgili sendika işyerinde yetki alırsa sendikaya üye olur. Belirli süreli iş sözleşmesi de, sendikal örgütlenmeyi çok zorlaştıracaktır.

İşyerlerinde sendikanın yetki alması ve ardından toplu sözleşme görüşmeleri süreci aylar sürmektedir. Bu süre içinde, örneğin, 6 aylık belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan birçok işçinin sözleşmesi yenilenmeyecek ve onların yerine sendikaya üye olmama koşuluyla işe alınan işçiler, sendikal mücadeleye darbe indirecektir. Bu işçiler sendikal nedenle işten çıkarılsa bile, sendikal tazminat ödenmesi için yargı yoluna gidemeyecektir.

Belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanımının önündeki engellerin kaldırılması, işçilerin KIDEM TAZMİNATINI, İHBAR TAZMİNATINI VE İŞ GÜVENCESİNİ ORTADAN KALDIRDIĞI GİBİ, SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜĞE DE BÜYÜK DARBE İNDİRECEKTİR.

VATAN PARTİSİ, sendikalarımızı ve tüm işçilerimizi, bu konuda duyarlı olmaya ve bu tür girişimler konusunda gerekli demokratik ve yasal tepkiyi göstermeye davet etmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Vatan Partisi’ne başvurulabilir. Saygılarımızla,