Son günlerde yaşanan kazalara dikkat çeken bisiklet sporcuları Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonasını izlemek için gittikleri Uzunköy Meşeli mevkiinde yanlarında getirdikleri pankartlar ile bisikletli ölümlerine dikkat çektiler. 

Ayrıca Türkiye Bisiklet Yaşam Plartformu tarafından ortak yayınlanan açıklama metni;

258 bisikletli can verdi 
Türkiye genelinde bisiklete olan ilgi artarken can kayıpları da aynı hızla arttı. Son iki yılda 258 bisikletli trafikte hayatını kaybetti. Kazaların tamamı araç sürücülerinin, bisikletlilere arkadan çarpmasıyla meydana gelmesi dikkat çekti. Bisikletli Yaşam Platformu, kazalara dur demek için tüm bakanlıklara çağrı yaptı. Bisikletlilerin hayatını kaybettiği kazaların en sonuncusu İzmir ve Ankara'da yaşandı. İzmir'in Çiğli ilçesinde antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan(32), ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi. Ankara'da ise 19 yaşındaki bisikletli Umut Gündüz, alkollü bir sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Böylece sadece son bir ayda kazalarda ölen bisikletli sayısı 11'e yükseldi. 

Ölüm göz göre göre geliyor 
Bisikletli Yaşam Platformu adına konuşan Mustafa Karakuş, ölümlerin tamamının bisikletlilerin emniyet şeridinde arkadan çarpmayla hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Motorlu taşıt sürücülerinin "Duyarsız, dikkatsiz" oluşundan kazaların yaşandığını belirterek "Aslında bunları kaza olarak nitelendirmek bile mümkün değil. Çünkü bir çok kaza motorlu araç sürücüsünün en sağda ve önünde giden bisikletliyi görmesine karşın yaşanıyor. Yani görmesine karşın bisikletliye çarpıyor. Kaza sonrası ise beyanlar hep 'görmedim ya da yolun ortasından gidiyordu' diye oluyor. 258 kazada 258 sürücünün de haklı olması mantık dışı. Kazaların önemli bölümünde kamera görüntülerine baktığınızda da bu durum açıkça ortya çıkıyor. Yani bisikletli biçin ölüm göz göre göre geliyor" dedi. 

Türkiye çağrısı 
Kaza sayısındaki bu artışın artık toplumun her kesimi tarafından görülmesi gerektiğini ve bisikletli yaşamın gelişmesi için tedbir, denetim ve eğitimlerin artırılması gerektiğini ifade eden Karakuş, "Tüm bakanlık ve yerel yönetimlere Türkiye genelinde bir çağrı yapıyoruz. Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalı. Güvenli şeritler ayrılmalı. Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için harekete geçilmeli" diye konuştu. 

Dünya arabasını saygıyla kullanıyor 
Güvenli bisikletli ulaşımın trafikte benimsenmesi gerektiğini söyleyen Karakuş, "Trafik kanunu çıktığından beri yazan bir madde var. O da diyor ki bisiklet bir ulaşım aracıdır. Bu aracın trafikte nasıl kullanılacağı yine kanunda yazıyor. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre bisikletliler varsa bisiklet yolunu, bisiklet yolu yok ise motorlu araç yolunun bir şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler. Ama ehliyet kavramında ise Türkiye'de sadece otomobili kullanmaya yönelik bir algı var. Otomobili kurallara uygun kullanmaya yönelik algı yok. İnsanlarda bu algının yaratılması mümkün. Çünkü dünya aracını böyle kullanıyor. İnsana saygıyla kullanıyor" dedi. 

Elleriniz kana bulanmasın 
Karakuş şöyle devam etti: 
Bisiklet sürücüleri olarak öncelikle trafik güvenliği önlemlerin artırılmasını istiyoruz. Çünkü bisikletime çarpsarsan ölürüm. Bunun için tüm trafik birimlerinden tüm araç sürücülerine bu konuda durmaksızın uyarılar yapılmasını istiyoruz. Motorlu taşıt eğitimleri ve sınavlarında da bu konunun ciddi şekilde ele alınmasını istiyoruz. Ortada 258 can var. Sadece iki yılda kaybettiğimiz 258 kişi işte tüm bunların olmaması yüzünden hayatını kaybetti. Bu ölümleri durdurmak hepimizin elinde, devam etmesi ve ellerimizin kana bulanması da yine bizlerin elinde. Gelin bu kazaları durduralım" 

Etkinliğe Canlı telefon bağlantısı ile katılan Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği Başkanı  Şefik Akar ise yaptığı açıklamada Bisikletli ölümlerinin artık son bulması gerektiğini  dile getirdi.