FIFA Sağlık Komitesi Başkanı, koronavirüsün tükürükle yayılma potansiyeli taşımasından dolayı oyuncuların tükürmesi durumunda anlaşmalarının sona erebileceğini söyledi.

Futbol maçlarının tekrar oynanmaya başlamasıyla ilgili sayısız endişe söz konusuyken tükürmek sarı kartla cezalandırılabilir veya doğrudan yasaklanabilir. Saatlerce sahada kalan tükürük sıvıları Covid-19 yayma riski taşıyor.

D’Hooge, tükürmenin futbolda yaygın bir davranış olduğunu ve hijyenik olmadığını söyleyerek "Futbol maçlarına tekrar başladığımızda maksimum seviyede dikkat etmeliyiz. Bunun mümkün olup olamayacağı ise soru işareti. Bu davranışlar belki sarı kart görebilir. Tükürmek hijyenik değil ve virüsü yayabilir. Bu nedenle maçlara tekrar başlamadan önce çok dikkatli olmalıyız. Karamsar biri değilim ama şu aşamada kuşkucu olmayı tercih ediyorum" dedi.

Bilim insanları, futbolda eskisi gibi tükürmenin devam etmesi durumunda hastalığın oyuncular arasında yayılabileceğini, özellikle de maç esnasında semptom göstermeyen oyuncuların potansiyel risk saçabileceklerini söylüyor.