Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Başkan Danışmanı Orhan Demir, 21 Mart Dünya Down Sendromlu Farkındalık Günü nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. 

Sosyal medya hesabından down sendromlu milli yüzücü kızı Fatma Çağla Demir'in başarı hikayesini yazan Demir, yazının sonunda da down sendromlu çocuğu olan ailelere seslendi. 

Demir, "Lütfen çocuklarımızı sporla tanıştırın. Mutlaka başarılı olacağı bir spor branşı vardır. Çocuğuma kıyamıyorum, geçmişte yaşadığı sağlık sorunları, yaşı küçük, yaşı ilerledi bu yaştan sonra bir şey olmaz vb. gibi bahanelerin arkasına saklanmayı bırakın be gerçekten çocuklarımıza zaman ayırarak ilgilenmeyi deneyin. Göreceksiniz ki çocuklarımız daha sağlıklı, özgüvenli, çevreyle daha rahat iletişim kurarak sosyalleşecekler, işlerini daha rahat yapabilir hale gelecekler. Dahada önemlisi çocuklarımızın bir şeyleri başardıklarını gördüğünüz zaman sizede iyi gelecek. Örnek olsun diye söylüyorum, kızımızın küçüklüğünde kalbinde delikler vardı ve 20 yaşında yüzme yarışmalarına katılmaya başladı. Hiç bir şey için geç değil. Biz sizlere destek olmaya her zaman hazırız. Yeterki çocuklarımız için bir adım atmaya karar verin." dedi.

TÖSSFED Başkan Danışmanı Orhan Demir'in milli yüzücü kızı Fatma Çağlar Demir'in başarı hikayesi yazdığı paylaşım şu şekilde:

Doğumunun 2. ayında 1992 Aralık evliliğimizin ilk yılları, Down Sendrom tanısını koyan doktorun kendi işlerini göremez, okuyamaz demesi bizde hayal kırıklığı yaşatmıştı, aynı zamandada kamçılamıştı. Hayata tutunan kendi işlerini yapabilen, okul hayatı olan ve yapamaz dediği ne varsa yapabilmesini sağlamak adına elimizden gelenin fazlasını yapmaya karar verdik. 

Tabi o yıllarda bu günkü gibi toplumda kabullenirlik malesef oluşmamıştı. Ötekileştirilmesin diye yetkililer hariç liseye kadar yakın çevremize dahi Down Sendromlu olduğunu söylemedik. 

Bebekliğinden liseyi bitirene kadar her daim desteğini esirgemeyen anneanne ve dedesine şükranlarımız sonsuz. 

Eğitim hayatımız kreşler, ilk okul, orta okul, aynı anda rehabilitasyon merkezi eğitimi, kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve sonrasında üniversite  AÜ AÖF Sosyal Hizmetler bölümünü okurken taktir belgesi alarak mezun olduk. Öğrenim hayatı boyunca sıkıntı çıkarmaya çalışan eğitimciler olduğu gibi destek olanlarda oldu. Sıkıntı çıkaranları çakıl taşı diyerek mücadele edip bertaraf edip yolumuza devam ettik destek olanlarla ise birlikteliğimiz devam ediyor. 

2012 yılında ise Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ile yollarımız kesişti ve yüzme yarışmalarına katılmaya başladık. 

2012 yılında Federasyon Başkanı olan Sn Birol AYDIN özel sporcularımıza altın çağını yaşatacağız sözü kulağımıza küpe oldu. 

Bizde özel sporcular ailesinin bir parçası olarak bu dönemde dört elle sarıldık. Tabi döneme kadar bir çok spor branşını denemiştik ve yüzme sporunda daha yetenekli olduğuna ilerleyebileceğine karar verdik. 

Allah'a çok şükür ki Ülkemize ve şehrimiz adına İLKler ve EN'ler yaşatmayı kızımız azimli çalışmaları sayesinde başardı. 

1 - Ülkemizin katıldığı tüm uluslararası yüzme şampiyonalarında ( 2013 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 ) DOWN milli takım kadrosuna dahil olarak en fazla milli olan 6 kez sporcu 
2 - Katıldığı tüm uluslararası yüzme şampiyonalarından madalyalarla dönen tek sporcu 
3 - Katıldığı Avrupa, Dünya ve uluslararası yüzme şampiyonlarında ülkemize en fazla ( 13 ) madalya kazandıran sporcu 
4 - Ülkemizin 2013 İlk bayan DOWN milli yüzücüsü 
5 - Sakarya'mızında normal ve tüm engelliler arasında 2013 ilk milli yüzücüsü 
Bizde Federasyon Başkanımızın koyduğu hedef doğrultusunda çorbada tuzumuz olsun diye var gücümüzle ve aksatmadan çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.  

Tabiki eğitim hayatında olduğu gibi 10 yıllık spor hayatındada çakıl taşları oldu onlarlada mücadelemizi verdik ve yılmadan yolumuza devam ettik. Mücadelemiz ülkemizin tüm özel sporcuları adına, doğrulardan yana, başarı odaklı oldu ve elimizden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalıştık. 
Down Sendromlu Sporcularımızı her fırsatta sahiplendiğini gösterilerek toplumda farkındalığın arttırılmasını sağlayarak desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanız Recep Tayyip Erdoğan, desteklerini esirgemeyen Spor Bakanımız Muharrem Kasapoğluna, Down Sendromlu Sporcularımızın en samimi duygularla her daim yanında olduğunu hissettiren Spor Bakan Yardımcımız Hamza Yerlikaya'ya, Bize her zaman rehber olan Federasyon Başkanımız Birol Aydın nezdinde tüm özel sporcular ailemize, önceki dönem GSİM Müdürlerimiz dahil olmak üzere GSİM Müdürümüz Arif Özsoy nezdinde tüm personeline, Özel Sporcularımızın başarılarını kamu oyu ile paylaşarak toplumda bilinç oluşmasına katkı sağlayan yerel ve ulusal medya organlarına, emeği geçen tüm antrenörlerimize,  bizimle yol yürüyen tüm gönül dostlarımıza gönülden teşekkür ederiz. 

En büyük teşekkürde eşim yol arkadaşım Gönül DEMİR'e, sen olmazsan bunların hepsini başaramazdık.  
İYİKİ VARSINIZ ve BİZİMLESİNİZ. 
Son olarak Down Sendromlu çocuğu olan ailelerimize seslenmek istiyorum. 

Lütfen çocuklarımızı sporla tanıştırın. Mutlaka başarılı olacağı bir spor branşı vardır. Çocuğuma kıyamıyorum, geçmişte yaşadığı sağlık sorunları, yaşı küçük, yaşı ilerledi bu yaştan sonra bir şey olmaz vb. gibi bahanelerin arkasına saklanmayı bırakın be gerçekten çocuklarımıza zaman ayırarak ilgilenmeyi deneyin. Göreceksiniz ki çocuklarımız daha sağlıklı, özgüvenli, çevreyle daha rahat iletişim kurarak sosyalleşecekler, işlerini daha rahat yapabilir hale gelecekler. Dahada önemlisi çocuklarımızın bir şeyleri başardıklarını gördüğünüz zaman sizede iyi gelecek. 

Örnek olsun diye söylüyorum, kızımızın küçüklüğünde kalbinde delikler vardı ve 20 yaşında yüzme yarışmalarına katılmaya başladı. Hiç bir şey için geç değil. 

Biz sizlere destek olmaya her zaman hazırız. Yeterki çocuklarımız için bir adım atmaya karar verin.