Türkiye Gurup Birinciliği müsabakası Bursa’da yapılmıştı. Bu müsabakalara Fenerbahçe’nin yanı sıra Adapazarı Gençlerbirliği, Bursa Sanatkâran ve Çanakkale Gençlerbirliği takımları katılmıştı. Çekilen kura neticesinde Adapazarı Gençlerbirliği, Fenerbahçe ile eşleşmişti. Diğer eşleşme sonucunda Bursa Sanatkâran, Çanakkale Gençlerbirliği’ni 5-2 yenerken; Beş binden fazla seyircinin izlediği maçta Fenerbahçe tarihi bir skorla Adapazarı Gençlerbirliği’ni 12-0 yenmeyi başarmıştı.

Fenerbahçe ve Adapazarı Gençlerbirliği maçından evvel sahada bir merasim yapıldı. Askeri müzikanın çaldığı İstiklal Marşı, ayakta dinlendi. Ve kendi mıntıkasının bayrağını taşıyan sporcular, sporcu gençliğinin şerefi namına bağırdılar.

Sıra Bursa halkının beklediği büyük maça gelmişti.

Evvela Fenerbahçeliler halkın alkışları arasında sahaya çıktılar. Bunu Kocaeli şampiyonu(Adapazarı Gençlerbirliği) takip etti. Fenerliler maça yetişemeyen Cevat’tan mahrum bir halde şu suretle sıralanmışlardı: Hüsameddin-Yaşar, Fasıl-Esat, Fikret, Ziya-Niyazi, Muzaffer Zeki, Reşat, Şaban.

Maçı yine Kemal Rifat Bey idare ediyordu. Fenerliler, oyuna çok güzel başladılar. Oyunun daha ilk dakikasından itibaren merkezi sıkletini Kocaeli şampiyonunun yarı sahasına naklettiği görülüyordu. Çok güzel paslarla mütemadi bir hücum vaziyeti idame eden Fenerbahçelilerin karşısında paniğe uğramamak için Adapazarlı gençlerin takdir edilecek bir enerji sarf ettiği görülüyordu. Bu genç sporcular her yere atılıyorlar, topu ayaktan ayağa dolaştıran Fener hatlarını durdurmak için uğraşıyorlardı.

Dördüncü dakikada Fenerliler ilk gol vaziyetini elde ettiler. Zeki'nin 12 pastan bir şutu kale direğini yalayarak avuta gitti. Biraz sonra Muzaffer, kaleye top ile beraber girerken Gençlerbirlği’nin kalecisi fevkalade bir kurtarış yaptı. Bu başarısının tesadüfi olmadığını altıncı dakikada ayni gol fırsatını kazanan Niyazi'nin yine kaleciye mağlup olması ile anlaşılıyor.

11 inci dakika: Fenerbahçe’nin çok güzel ve fakat talihsiz oyunu ilk neticesini verdi. Fikret’ten güzel bir pas alan Reşat, Fenerbahçe’nin ilk golünü yapıyor.

Adapazarlıların çok seyrek ve münferit hücumları Fener kalesine yaklaşmadan kırılıyor. Buna mukabil bütün takım halinde çok muvaffakiyetli oynayan Fenerbahçeliler, oyunun cereyanına tamamıyla hâkimdirler. Mamafih, Adapazarı takımını tamamen müdafaaya çekilmiş bulunması, Fenerbahçelilere gol fırsatını vermiyordu.

23 üncü dakikada, bu sıkışık oyunun Gençlerbirliği aleyhinde netice verdiği görüldü, Top ile beraber ilerleyen Zeki, Muzaffer'e aşırtma bir pas verdi. Adapazarlı savunmacı, bu pası eliyle kesti. Penaltı cezasını Fikret güzel bir plase ile gole çevirdi.

30 uncu dakikada yine Zeki'den bir pas alan Niyazi, kaleye inerken kaleci ile çarpıştı. Kaleci bayıldı ve oyuna bir süre ara verildi. 33 üncü dakikada Zeki Muzaffer ile birlikte çapraz paslarla Adapazarı kalesine indi. Ve Zeki, üçüncü golü yaptı.

Ayni hâkim oyunla ve fakat biraz daha yavaş oynayan Fenerliler, bu devreyi, bu suretle 3-0 bitirdiler.

İkinci devre başladığı zaman, Adapazarlılar bir iniş yaptılar. Topu Yaşar kesti, Fikret'e verdi. Fikret'in uzun bir pasla topu Muzaffer'e verdiğini ve Muzaffer'in hemen ilk dakikada dördüncü golü yaptığını görüyoruz. Adapazarlılar, bir şeref golü çıkarmak için çok çalışıyorlar. Fazıl'ın bir hatasından istifade eden sağ açıkları bir gol fırsatı elde etti, fakat telaş ile topu dışarıya vurdu.

21 inci dakikada, Zeki’nin güzel bir şutu kale direğine çarparak geri döndü.

23 üncü dakikada Muzaffer, birbirini takip eden bir paslaşmadan sonra topu Zeki’ye verdi. Zeki, güzel bir vuruşla beşinci golü yaptı. Bu golden sonra Adapazarlılar, paniğe uğradılar.

26 ıncı dakikada Niyazi, altıncı golü, 28 inci dakikada Reşat 7 inci golü, 30 uncu dakikada Zeki 8 inci golü, 34 üncü dakikada Reşat 9 uncu gölü, 41 inci dakikada Niyazi 10 uncu golü, 43 üncü dakikada Zeki 11 inci golü, 44 üncü dakikada Muzaffer 12 inci golü yaptılar. Bu suretle, Fenerbahçe bugünkü maçı 12-0 gibi kahir bir galebe ile neticelendirmiş oldu. Fenerbahçe, yarın öğleden evvel, Bursa şampiyonu Sanatkâran gücü ile final maçını oynayacaktır.

Zeki Bey ne diyor?

Maçtan sora Fenerbahçe umumi kaptanı Zeki Beyle telefonla görüştük. Bize dedi ki: Bu gruba isabet eden takımlar kuvvetsizdir. Alınan neticeler gayet tabiidir. Takım çok kombine bir oyun oynamıştır. Yarın sabah saat 9’da Bursa takımı son maçı yapacak ve Yalova yoluyla geri döneceğiz. Yarın akşam saat 8,30’da İstanbul’dayız.