İstanbul’da üniversite okuyan ve Sakarya’ya ailesinin yanına gelen Merve K.’nin bindiği toplu taşıma aracında cinsel tacize uğraması olayının yankıları sürerken, bu iğrenç olayı yapan minibüs şoförünün 30 sabıkasının yanı sıra 6 gün önce cezaevinden çıktığı ortaya çıkınca ülke genelinde “toplu taşıma araçlarının sürücüsü nasıl yapılıyor” sorusu gündem oldu.

Sakarya Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Bektaş, söz konusu olayla ilgili oda binasında basın toplantısı düzenledi. Bektaş, toplu taşıma araçların sürücüleri için yeni bir çalışma hazırladıklarını aktardı.

Olayı takip ettiklerini belirten Bektaş, kendisine gelen serzenişlerle ilgili "Böyle bir olayı Allah kimseye göstermesin. Hepimimizin çoluğu çocuğu, eşi dostu var. Böyle bir olayı tasvip etmiyoruz. Arkadaşlarımla beraber bu zor süreci takip ettik. Ama ben şunu yapmadım, onun da altını çizeyim; Bazı arkadaşlarımdan, dostlarımdan 'Aileye gittiniz mi, görüştünüz mü' diye serzeniş aldım. Ben karakol, adliye ve aile safhasını hiç paylaşmadım. Bana yanlış geldiği için paylaşmadım. Böyle bir olayı, 'Ben ailenin yanına gittim, şöyle yaptım, böyle yaptım' bana zul geldiği için paylaşmadım. Gidip aileyle fotoğraf çekmek, tweet atmak yani bana inanın zul geldi. Ama benim bu olaylara ve başka olaylara ne kadar hassasiyetle yaklaştığımı beni tanıyan herkes bilir. Ve dediğim gibi ben bu olayı başından sonuna kadar takipçisi oldum. Ben bu olayı duyduktan sonra başta sayın valimiz olmak üzere büyükşehir belediye başkanımız, milletvekillerimizle tek tek görüştüm. Bu olayların bir daha olmaması için ne yapabiliriz diye istişare yaptık. Gece boyunca uyumadık, bunlarla ilgili çalışma yaptık." dedi.

Bu iğrenç olayı yapan minibüs şoförünün 1 yıldan beri şoförlük yaptığını açıklayan Bektaş, "O arkadaşla ilgili de bilgi vereyim. O arkadaş lanet olsun takriben 1 yıldan beri bizim araçlarda çalışıyormuş. 10 gün hırsızlıktan dolayı içeriye almışlar. Sonra adli kontrol şartıyla çıkmış. Mal sahibinin de haberi yok, oğluyla arkadaşmış. Beraber değişmeli çalışıyorlarmış. Mal sahibi ve araba şuanda çalışmıyor. En azından şu süreç nereye gidecek, nereye varacak biz bunun aile tarafından hem de yasal olarak her türlü takibini yapıyoruz." dedi.

Hazırladıkları çalışmayı hakkında da bilgi veren Bektaş, "Biz oda olarak ancak teklif edebiliriz, sayın valimize ve büyükşehir belediye başkanımıza bir bilgi vererek çalışma yaptık. Ne yapabiliriz diye şöyle bir çalışma yaptık; Şimdi 21 yaşında ehliyetini almış bir vatandaş gelip şoförlük yapabiliyor. 23 yaşında olan otobüste çalışabiliyor. Biz buna niye çalışıyorsun diyemiyoruz. Şöyle birşey düşündük; Bir daha böyle birşey olmaması için toplu taşıma kullanacak arkadaşlar arabaya binmeden önce bu kartı alsın dedik. Bu kartı alırken de ehliyetini ve SCR belgesini, nüfus kayıt örneğini, ikametgahını, sabıka kaydını kamu kuruluşlarına verilmek üzere ibra etsin. Kan ve idrar tahlili örneğini isteyelim dedik. Uyuşturucu kullanmadığına belge isteyelim dedik. Böyle bir çalışma yaptık. Toplu taşıma aracı kullanacaklar bizim şimdi büyükşehir belediye başkanlığı ulaşım daire başkanlığı her yıl bizim ruhsatları yeniliyor. Tabi bunun artıları eksileri tartışılıp yasal bir zemine oturtturulmak koşuluyla böyle birşey yaparsak, bu kartı da her sene vize yapmak koşuluyla... Umuyorum ki bunu biz sağlıklı birşeye oturtturabilirsek bu Türkiye'de güzel bir örnek olur diye düşünüyorum." dedi.