Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen SAÜFEST’e Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuk oldu. “Geleceğimiz Gücü Gençlerimiz ile Birlikte Başaracağız” adlı bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Mandal, “Başarma noktası hepimizin arzusu, gelecek kavramı hepimizin kaygısı ancak nasıl cevabının içinde ise birlikte olmak kavramı yer alıyor aslında. Bunlara ise çok daha fazla sahiplenme gerekiyor.” dedi.

Doğal ve sosyal olayların geleceğe yönelik olgularını ele alan Prof. Dr. Mandal, “Gelecek odaklı düşünürsek, gelecek on yılda yani kariyerinize başlangıç yıllarında nelerle karşılaşmanız bekleniyor? Konusuna değineceğiz. Salgın hastalıkları gelecek on yılda da gündemimizde olacak bir konu, iklim değişikliğinde ülkelerin bu konudaki yetersizliği, insan kaynaklı verilen zararlar, biyoçeşitlilik kaybı, doğal olaylar ve doğal kaynak krizleri gibi konular sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı kapsayan konulardır. Biz gelecekteki on yılı konuşuyoruz ancak bunlar 2021 yılında yaşadığımız konuların tamamı.” ifadelerini kullandı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan olaylar hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mandal, “Geçim sıkıntısı, siber güvenlik açıkları, sosyal uyum erozyonu, zorunlu göçmenlik, borç krizleri, uzun süreli ekonomik durgunluk gibi konular devletlerarası ilişkileri ilgilendiriyor. Baktığımızda biz bunların önemli bir kısmını şuan yaşıyoruz ve hayatımızı yüksek oranda etkiliyor. Bir başka ifadeyle risk parametresi diye adlandırdığımız olguların tümünü görüyoruz.” diye konuştu.

Doğal ve sosyal olaylar hakkında çözüm odaklı düşünmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mandal, “Ya bu sorunları birileri çözsün diye bekleyeceğiz ya da çözüm ortağı diye sorumluluk alacağız ki bunlar gerçekleşmeyecek şeyler değil çünkü biz bu sürecin içinde yer alıyoruz. Şuan bu vakti burada geçiriyor olmak, burada yer alıyor olmak bunun en önemli göstergelerinden biri aslında.” şeklinde konuştu.

Teknolojinin sorunlar için bir araç olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mandal, “Toplum algısı, toplum bilim boyutuyla topluma hizmet etmediği müddetçe bu sorunların üzerinden kalkamayacağız. Mesela en iyi örnek salgın hastalık şuan, baktığımız zaman aşıya erişim var ancak ulaşamayanlarda var. Bir sebep var ortada ve bu sebebi bulmak zorundayız çünkü teknoloji kendi başına çözüm değil bir araç vaziyetindedir. Bu yüzden toplum bilim boyutu bu konuşmuş olduğumuz konular için çok kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere staj ve kariyer fırsatlarından bahseden Prof. Dr. Mandal söyleşinin sonunda teknoloji stantlarını gezdi.