Sedef Tersanesi, aralarında Türkiye’nin ilk uçak gemisi olan TCG Anadolu’nun da yer aldığı çeşitli gemilerin yapımını gerçekleştirmektedir. Proje kapsamında çok istasyonlu açık imalat sahalarını sezgisel modelleyen, insan-makine, makine-makine etkileşimi sağlayan yazılım platformunun ve donanımının geliştirilmesi ile Sedef Tersanesinin “Akıllı Tersane” olarak hayata geçirilmesinde önemli bir aşama kaydedildi.

Tersanelerde dijital dönüşüm gerekliliğiyle ilgili Prof. Dr. İbrahim Çil, “Tersane sahaları, bünyesinde 2000’den fazla aktivitenin gerçekleştirildiği karmaşık süreç zincirlerinden oluşuyor. Gemi inşaatı süreçlerinin açık imalat sahasında gerçekleşmesi, kullanılan üretim makinelerinin hareketli olması ve makine operatörlerinin iş emirlerindeki aktivitelerinin takip edilememesi dijital tersane dönüşümünü gerekli kılmaktadır. Tersaneler hem açık hem kapalı alanları olması nedeniyle uydu konumlandırma sistemlerinin yetersiz kaldığı ya da yeterince kesin veri sağlayamadığı yerler arasındadır. Tersane sahalarındaki çalışanların ve gemi inşasında kullanılan araçların konumlarına ve hareketlerine ilişkin işlevsel bilgiler elde etmede IoT (Nesnelerin İnterneti) tabanlı teknolojilerden yararlanılmıştır.

thumbnail_SEDEF-TERSANESiNDE-DiJiTAL-DoNusuM-scaled

Geliştirilen iç mekân konumlandırma sistemi, tersane alanında iş verimliliğini ve güvenliğini önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahiptir. “Dijital Tersane” dönüşümü kapsamında Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ile makinaların izlenmesi, doğrudan operatör kontrollü iş oluşumunun sağlanması, tam kontrollü kaynak operasyonlarının gerçekleştirilmesi, personelin iş sağlığı ve güvenliği ve sezgisel analiz ile performansın değerlendirilmesi için izlenmesi, büyük verinin işlenmesi ile çok daha verimli tersane işletmeciliği gerçekleştirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Proje çalışmaları kapsamında Sedef Tersanesinde bulunan tüm çalışanlar, çeşitli tiplerde kaynak makineleri, farklı tipte ve çok sayıda vinçler, özel yük taşıma araçları, forkliftler ve CNC plazma kesim makinelerinin birbirleri ile haberleştiği, modüler yapıya sahip, iş akışlarının hızlı ve güvenli bir biçimde ilerlediği Endüstriyel Nesnelerin İnterneti altyapı çalışmaları gerçekleştirdi. Oluşturulan IoT altyapısı ile tersane sahasından büyük veri toplanmaya başladı. Orta ve uzun vadede bu verilerin değerlendirildiği ve araştırıldığı bir yapı ile sürekli iyileştirme devreye girecek.

Sedef Gemi ve Sistematik OTVT firmalarının ortak katılımları ile gerçekleşen projede Başta TÜBİTAK olmak üzere, SADE Teknoloji A.Ş ve Sakarya Üniversitesi destek sağladı. Projenin Akademik Danışmanı Prof. Dr. Çil, “Projenin hayata geçirilmesinde Prof. Dr. Hasan Mandal Hoca nezdinde tüm TÜBİTAK çalışanlarının, SEDEF Gemi İnşa A.Ş şirketinde Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Direktörü Fahri Arisoy ve IT Direktörü Halil Türkmen Beylerin, proje koordinatörü Tarık Hazıroğlu, Ar-Ge biriminden Hilal Kılınç, Erkan Uysal ve tüm proje ekibinin, proje yürütücüsü Sistematik OTVT’den Ekrem Özgürbüz ve ekibinin, SADE Teknoloji A.Ş firması çalışanlarının ve akademik danışman Yaşar Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nalan Özkurt Hocanın, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinden Ayşenur Değer Hanımın gayret ve çabaları takdire değerdir.” dedi.

Proje ile gerçekleştirilen IoT tabanlı donanım ve yazılım teknolojileri Sedef Tersanesinde uygulamaya geçirilirken, elde edilen çıktılar rapor olarak TÜBİTAK yönetimine de sunuldu.