1 Nisan 2020'de yürürlüğe girmesi planlanan ve pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen konaklama vergisi için tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı. Uygulama, 1 Ocak 2023'ten itibaren hayata geçecek.

Resmi Gazete'de yayınlanan karardan sonra turizm sektörü temsilcileri verginin yeniden erteleneceğini düşünerek tur operatörleriyle 2023 kontratlarını vergisiz yaptıklarını söylüyor.

2023 yılında uygulanacak konaklama vergisinin ertelenmesini talep ettiklerini söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, “2023 yılı için tur operatörleriyle kontratlarımızı yaptık. Yapılan kontratlar sonrasında vergili fiyatları tur operatörlerinden alma şansımız yok. Müşteriden aldığımızda da sıkıntı çıkacağından durum biraz çıkmaza giriyor. Öncelikle bizim talebimiz konaklama vergisinin bir yıl daha ertelenmesi” açıklamalarında bulundu.

“Kârlılıklarımız yüzde 20 etkilenecek”

Çorabatır sözlerine şöyle devam etti: “Konaklama vergisi direkt olarak cirolardan alınacağı için maliyet artışlarını da göz önünde bulundurduğumuzda kârlılığımızı minimum yüzde 20 oranında olumsuz etkileyecektir. Turizm sektörü son dönemde oldukça büyük bir yükseliş evresinde. Rakip ülkeler tarafından yakından takip ediliyoruz. Rakiplerimiz bu vergi konusunu artı yeni bir vergi getiriliyor diye aleyhimize kullanacaklardır”

“Sahada çok büyük karışıklıklar çıkacak”

Konaklama vergisinin uygulamasında çok büyük belirsizlikler olduğunu söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Genel Başkanı ve Danışma Kurulu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Otelin konaklama bedelini önceden ödemiş olmanıza rağmen konaklama vergisi ayrıca tahsil edilecek. Yani 3. şahıslardan toplanacak. Paket turla gelen misafirlerden bu vergi resepsiyonda istenecek ve kargaşa yaratacaktır. Turist bunu ödemek istemediğinden otellere yeni bir ek maliyet olarak yansıyacak. Tur operatörleri satış fiyatları yükseleceğinden paket içine vergi oranını dahil etmek istemiyorlar. Dolayısı ile sahada çok büyük karışıklıklar çıkacak. Uygulama sistemine kesinlikle bir düzenleme getirilmesi gerekiyor” dedi.

“Uygulama yöntemi sektörde huzursuzluk yaratacak”

Avrupa Birliği vatandaşlarının bu sisteme alışık olduğunu ancak otellerin oda fiyatlarının içine dahil etmediğinde resepsiyonda karışıklık çıkacağını söyleyen Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran “Konaklama vergisiyle birlikte 100 dolarlık oda fiyatı 104 dolar olacak. Ya da müşteri ödeyecekse resepsiyonda ödeme yapıyor. AB vatandaşı buna alışık ancak Türkiye’de bu sistemin daha önce olmadığından biraz karışıklık çıkacak" değerlendirmelerinde bulundu.

“Yaklaşık 25 milyar TL'lik konaklama vergisi geliri bütçeye yansıyacak”

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakçı söz konusu verginin bütçe etkisine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

2023 yılı turizm gelir hedefinin 65 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde 2023 yılında konaklama vergisinden elde edilecek gelirin 1,3 milyar dolayında oluşabileceğini söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık 25 milyar TL'lik konaklama vergisi geliri bütçeye yansıyacak anlamına gelebilir.

Kanunun 34. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir. Bu durumda seyahat acentelerinin bu vergiyi tahsil edip beyan etme yetkisi bulunmuyor. Acenteler tahsil etikleri vergiyi ilgili tesise yansıtarak tesisler aracılığı ile alınan verginin hazineye intikalini sağlayacaklar. Konaklama vergisi deyince sadece konaklama aklımıza gelemesin. Otelde konaklama ile birlikte alınan tüm hizmetler (Yeme içme kuru temizleme) vergi kapsamına giriyor. Ancak otelden konaklama dışında harici alınan hizmetler vergi kapsamına girmiyor.