Dünyaya uzaklıklarına göre uyduların farklarını anlatan Zaim, özellikle haberleşme uyduları açısından yer sabit (geosynchronous) uyduların önemli olduğuna değindi. Türksat haberleşme uydularının da bu yörüngede bulunduğunu vurgulayan Zaim, Türksat’ın kurulduğu günden bugüne uydu hizmetlerinde, Türksat 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A haberleşme uyduları, kablo hizmetlerinde altyapı genişletme ve yükseltme çalışmaları, bilişim alanında ise donanım ve sistem yatırımları yaptığını anlattı.

thumbnail_Aydın Zaim

Zaim, uzayda uydu sahibi sayılı ülkeden biri olan Türkiye'nin bu yıl yaz aylarında hizmete girecek Türksat 5B ve gelecek yıl uzaya gönderilecek Türksat 6A haberleşme uydularını kullanmaya başlamasıyla aktif haberleşme uydu sayısının altıya yükseleceğini açıkladı. Türksat’ın uydu hizmetlerini 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde kayıtlı frekans hakları üzerinden yürüttüğünü anlatan Astronom Zaim, Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A’nın genel yapım sürecinin nasıl yürütüldüğüne ilişkin de bilgi verdi.

İlk yerli ve millî haberleşme uydusu projesi Türksat 6A’ya da dikkat çeken Zaim, 6A uydusunun üretim süreçlerine ilişkin önemli bilgiler vererek Türkiye’nin uzaydaki geleceği açısından söz konusu projenin büyük önem taşıdığını söyledi. Artık uydularda kullanılacak alt sistemlerin, uydu yer istasyonunun ve yazılımların da yerli olarak gerçekleştirilmesini amaçladıklarını kaydeden Zaim, uydu teknoloji sistemlerinin yanı sıra roket sistemlerine yönelik olarak genç mühendislere bilgi verdi.