YKS sonuçlarını değerlendiren DEVA Partisi Adapazarı İlçe Başkanı Ahmet Özkan; “Organize sınav sonuçları, eğitim sistemimizin turnusol kağıdına benzer, görevini yapanları ve yapmayanları bir iyot gibi açığa çıkarır. Bu sınav, eğitim sistemimizin yerinde bile saymayıp, geriye gittiğinin en net ve güncel göstergesi olmuştur.” dedi.

“ÜNİVERSİTE SINAVINDA 96 BİN 518 ADAY TEMEL YETERLİLİK TESTİNDE “SIFIR” ÇEKTİ”

Sınav sonuçları, çocuklarımızın değil Milli Eğitim Bakanlığı’nın karnesidir ve bu sonuçlara göre Milli Eğitim Bakanlığı sınıfta kalmıştır. Bir eski eğitimci olarak yüreğim yanıyor diyen Ahmet Özkan açıklamasında; “Barajın kaldırıldığı üniversite sınavında 96.518 aday, 100 puan altında kalmış, bir başka ifadeyle Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT’de) ‘sıfır’ çekti. Bu kadar öğrenci sıfır almışsa herkes kendi payına düşen sorumluluğu çıkarıp gerekli adımları atmalıdır. Geçen yılki YKS’de sıfır çeken öğrenci sayısına göre bu yıl bu sayı 4 kat artmıştır.

“MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ HEM TYT HEM DE AYT’DE RESMEN DÖKÜLDÜ”

2022 TYT'de 40 soruluk Türkçe testinde doğru cevap sayısı ortalamaları 17,7 ve 20 soruluk sosyal bilimler testinde 7,9 iken, 40 soruluk temel matematik testinde doğru cevap ortalaması 6,9 ve 20 soruluk fen bilimleri testinde 3,2 olarak gerçekleşti.

40 soruluk matematik testinin ortalaması 7,2 ve 14 soruluk fizik ortalaması 2 olurken, 13 soruluk kimya ortalaması 1,5 ve 13 soruluk biyoloji ortalaması 2 olarak yansıdı.

Çocuklarımız, daha doğrusu Milli Eğitim sistemimiz AYT Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler alanında resmen döküldü. AYT’de 24 sorulu Türk dili ve edebiyatı doğru cevap oranı 6,6, 10 sorulu tarih AYT testinde 2,6, 6 sorulu coğrafya AYT testinde 2,9 oldu.

“GENÇLER ANADİLİNDE SORULAN 40 SORUDAN ORTALAMA 17’SİNE DOĞRU YANIT VEREBİLMİŞ”

Çarpık eğitim sistemi yüzünden gençler kendi ana dillerinde sorulan 40 sorudan ancak ortalama 17’sine doğru yanıt verebilmiş. Oysa anadile hâkimiyet kişinin sadece kariyeri için değil meseleleri kavrayışı, kendini ifade edebilmesi gibi hayati becerilerin de temelidir.

Ayrıca sosyal bilimlerdeki net sayılarında da düşüş yaşanmış, matematik ve fen bilimleri gibi derslerde de geçen yıllarda olduğu gibi adeta yerlerde süründüğümüz belgelenmiştir.

“DİNDAR NESİL YETİŞTİRECEĞİ İDDİASINDAKİ İKTİDAR SINAV SONUCUNU GÖRDÜ MÜ?”

Hadi iktidar zihniyetince gavur icadı sayılan felsefeyi geçelim de dindar nesil yetiştirme iddiasında olanların, dini ne kadar öğretebildiğine bir bakalım mı? 6 soruluk din kültürü ve ahlak bilgisi testinde doğru cevap oranı 1,4’de kaldı. İktidar sınav sonucunu gördü mü?

“BARAJ SİSTEMİ ÖZEL ÜNİVERSİTELERE YARASIN DİYE KALDIRILDI. SONUÇ NE OLACAK?”

Hatırlarsınız bu iktidar baraj sistemini kaldırdı. Kaldırdı ki ‘sıfır’ çekenler bile parayı basıp özel üniversitelerden diploma alabilsinler. YKS 2022, yoksul öğrenci ile zengin öğrenci arasındaki makası daha da açmıştır. Peki “Bu nasıl yansıyacak toplumumuza?” derseniz, bu gençler 5 yıl sonra çeşitli

mesleklere atılırken, ülkenin yakın geleceğinde hizmet kalitesinde düşüş ve liyakat yaraları daha da derinleşecek, liyakatleri sıkıntılı ama diplomalı bir nesil olarak yansıyacaktır.

BÜTÜN BUNLAR KASITLI YAPILIYOR DERSEK HAKSIZLIK ETMİŞ OLUR MUYUZ?

“Biz cahillerin ferasetine güveniyoruz” diyenlerin Prof. Dr’luk yaptığını, iktidardan birilerinin “eğitim seviyemiz arttıkça, oylarımız düşüyor” diye feryat ettiği göz önüne alınca, iktidar bütün bunları bilinçli ve kasıtlı yapıyor dersek haksızlık etmiş olur muyuz?”

“VERİLEN EĞİTİMLE SINAVIN KOPUKLUĞU GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Sene de bir kez yapılan bir sınavda kaderi belirlenen çocukların geleceği için onlara destek olmaya çalışan aileleri de üzülüyor. Bu sınav yüzünden üniversiteye giremeyen gençleri sosyal baskı ve stres beklerken, biliyoruz ki üniversiteye girecek öğrenciler de iktidarın görmezden geldiği barınma-beslenme-ulaşım sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu sınavda sıfır çekenler, verdikleri eğitim ile sınavın kopukluğunu yıllardır görmezden gelenler, sıfır vizyonlu MEB ve ÖSYM’dir.

'ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'

DEVA Partisi olarak, eğitimde fırsat eşitliğini tesis edeceğiz. Sistem, emek verenin arkasında duracak. Hiçbir öğrencinin emeği heba edilmeyecek. Üniversite denince ilk akla gelen konulardan birisi sınav. Üniversiteye giriş sınav sistemini de değiştireceğiz. Yeni sistemde üniversiteye girişi esnek ve stresini daha azaltmış hale getireceğiz. Gençler, aileler, öğretmenler bu stresi yaşamasın. Yılların emeğini iki güne odaklamayacağız. Tasarlayacağımız yeni sistemde; çoklu sınav, açık uçlu sorular, öğretmen notu, yetenek ve öğrenci başarısı gibi ilave bazı belirleyici hususlar eklenecek. Üniversite sınavlarını yılda birkaç defa yaparak, sınav stresini azaltacağız.

'BARINMA SORUNLARINI DA ÇÖZECEĞİZ'

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma sorunlarını gidereceğiz. Devlet yurtlarının sayısını artıracağız. Bağış yoluyla ve yatırım bütçesiyle üniversite içinde yurt yapılmasını kolaylaştıracağız. İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine devlet yurtlarında ücretsiz veya kredili kalma imkanı sağlayacağız. KYK kredi ve burslarının dağıtım kriterlerini de şeffaf hale getireceğiz. Bunlar kime, neye, hangi kriterlere göre veriliyor; belli değil…

'ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNİN KAPISINI HALKA AÇACAĞIZ'

DEVA Partisi iktidarında üniversiteler, işsiz yetiştiren kurumlar artık olmayacak. Bunu önleyeceğiz. Üniversiteler hayat boyu eğitim verecek. Üniversite kampüslerinin kapısını halka açacağız. üniversite bünyesinde, yeniden ‘beceri edindirme programlarını’ açacağız. Emin olun, Yükseköğretim sisteminde yapacağımız atılım, önümüzdeki on yıllara damgasını vuracak.” ifadelerini kullandı.