Sakarya Üniversitesi kamusal sorumluluk bilinciyle Sakarya Üniversitesi öğrencileri ve diğer üniversite öğrencilerini çevre kirliliği hakkında düşünmeye teşvik edip, sıfır atık konusunda toplumsal farkındalığın oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Üniversite öğrencilerinin, akademik ve idari personelinin dikkatini sıfır atık konusuna çekmek ve kamuoyunun tüm kesimlerini bilgilendirmek amacıyla Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) öncülüğünde Sıfır Atık Farkındalık Paneli ve Üniversitelerarası Podcast, Fotoğraf ve Sanatsal Tasarım Yarışması Ödül Töreni düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut farkındalık çalışmaları kapsamında kampüs içerisinde karbon emisyonu kontrolünü oluşturmaya başladıklarını bildirdi. Akbulut geri dönüşüm bilinci oluşturulmasının ilk hedef olduğunu ifade ederek, “Altının geri dönüşümüne herkes önem veriyor çünkü altın önemli. Ama diğer madenlerin geri dönüşümünü kimse tartışmıyor. Oysaki dünyamız altın kadar kıymetli. Biz dünyanın altın olarak görülmesini hedefliyoruz.” dedi.

Akbulut, 2019-2021 yıllarında uyguladıkları sıfır atık kampanya kapsamında 70 ton kâğıt, 40 ton cam plastik, 26 ton elektronik, 128 kilogram pilin geri dönüşümünün sağlandığını belirterek, 3,5 ton tıbbi ve 6,5 ton tehlikeli atığın da bertaraf edilmesi için tesislere gönderildiğini aktardı.

“Çevre sorunları üniversitemizin merkezinde”

Törenin açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan tüketim çılgınlığının ve teknolojik ilerlemenin çevreye olan sonuçlarına şahit olunduğunu söyleyerek, “Her şeyin merkezinde insan var, asıl önem vermemiz gereken çevre kirliliğinin insana olan maliyetidir.” diye konuştu.

Herkesin sıfır atık hedefini yasal mevzuatın dışında özümsemek ve gereğini yapması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Savaşan, “Medeniyetimizin bir getirisi olarak çevreyi bize bir emanet olarak görmek ve özellikle gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalıyız” ifadesini kullandı. “Üniversite olarak merkeze çevre sorunlarını ve sürdürülebilirliği koyduk” diyen Prof. Dr. Savaşan, gençlerin daha iyi bir dünyaya uyanması için bilinç düzeyinin artırılması gerektiğini söyledi.

Çocukların yetişkinlere nazaran çevreye daha duyarlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Savaşan, “Çocuklar çevreye karşı çok ilgili ve dikkatli. İkaz edildikleri zaman israf etmekten de kaçınıyorlar ve hassas davranıyorlar. Ancak yaşları ilerledikçe bizim yüzümüzden bu hassasiyetleri kayboluyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

Çevreyi korumanın herkesin görevi olmasına rağmen bu bilincin olmadığını ifade eden Prof. Dr. Savaşan, “Sanki çevre koruma bir grup gencin işi gibi görülüyor. Bunun değişmesi için mevzuatın ötesinde ve altyapı oluşturmaya çalışan herkese, kurumumuzdaki hocalarımıza ve personellerimize teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de tasarruf, kullanılabilirlik ve geri dönüşümün tavsiye değil bir gereklilik olduğuna dikkati çekti. Belediyenin çevre ve atık yönetimi yatırımlarına ilişkin bilgiler paylaşan Yüce, “Atıktan Hayata projemizle atık ambalaj ve gazetelerden yeni ürünler üretiyor ve israfı en aza indirgiyoruz. Şehir genelinde kurduğumuz atık toplama ve aktarma istasyonları sayesinde kentin atığını düzenli olarak topluyor, ayrıştırıyor, geri dönüştürüp ondan enerji elde ediyor, onun da atığından gübre elde ediyoruz. Yani zerre miktarını boşa harcamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Podcast, Fotoğraf ve Sanatsal Tasarım Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Ödül törenin ardından Çevre TV Program Koordinatörü Deniz Şafak, “Sıfır Atık Farkındalık, Medya ve Toplum” isimli bir konuşma yaptı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Sungur Mehmet Yeni ise Büyükşehir Belediyesinin çevre faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Programın ikinci bölümünde Sıfır Atık Farkındalık Paneli gerçekleştirildi. Panelin SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asude Ateş’in moderatörlüğünde düzenlenen panele Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Alagöz, Sakarya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden Feyzan Can Aydoğdu, CRS Plastik Genel Müdürü Emrah Ozan Mahir, Kontrolmatik Teknoloji İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker ve Deba Enerji Şube Müdürü Ümit Pehlivan konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Prof. Dr. Hatem Akbulut, Prof. Dr. Temel Gürdal, SAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Yaşar Kahraman ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.