Coronasomnia  uykusuzluk salgını olarak bilinmektedir.  Salgınla birlikte değişen düzen, uykuya dalamamak yada deliksiz bir uyku çekmeyi zorlaştırmıştır.Bu durum toplumun büyük bir kısmını uyku sorununun yaşadığını  ve baş etmede yetersiz olduğu belirtilmiştir. Uyku sorunu dünyanın her yerinde yaygınlaştığı gözlenmiştir. Uyku sorunu bireylerin finansal durumları,gelecek ile belirsizlik, endişe ve sosyal izolasyon gibi bir çok stres kaynağının etkilendiğini söyleyebiliriz. 

Uykusuzluk salgını ‘coronasomnia’ ile mücadele ederken neler yapılmalıdır ? 

Ekran karşısında çok fazla zaman geçirmek. 

Gece ayakta olup, gündüz uymak. Saatlerin gündüz ile gecenin birbirine karışması.

Kalkma zamanını ertelemek; tekrar vücut uykuya geçiyor ama kalitesiz bir uykuya... tekrardan kalkma durumunda kişi kendini çok yorgun hissediyor ve güne bu şekilde devam etmek zorunda kalıyor. 

Kısa yapılan gündüz uykuları. Uzmanlar uykuya 30-45 dkk sorma derin uykuya geçiş yapıldığını söylüyor.  Bu durumda kişinin 15-20 dkk gibi kısa uyku yapabilir. Saat olarak 12.00-14.00 arasında en ideal uyku saati olarak belirlenmiştir.

Uykuya dalamadığı halde yatakta kalmaya devam etmek. Uzmanlar yatağa yattıktan 20 dkk sonra uykuya geçiş yoksa oda değişikliği yapılmasını öneriyor.  

Endişeyle saate bakmak. Birey “ saat kaç oldu ? Kaç saat yatacağım ? “ Gibi endişelerle zihnini meşgul ettiği için uykuya dalamaktadır. 

Uyku hapları kullanarak baş etmeye çalışmak. Bilinçsiz kullanılan uyku hapları kişide bağımlılık, depresyon ve hafıza kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca uyku hapları yatmadan 2 saat öncesinden alınması gerekir.