HALK54.COM/ÖZEL

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif geldi, çattı. Ellerin semaya kaldırıldığı şu günlerde pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı, ekonomik kriziyle birlikte zor günler geçiren dar gelirli vatandaşların imdadına hayırseverler koşuyor. Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası’na başvuran kurum, kuruluş ve hayırseverler mahalle bakkallarında bulunan veresiye defterlerinin borcunu ödeyip satın almaya başladı. 

Bir Osmanlı geleneği olan Zimem ile ilgili konuşan Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, “Günümüzde veresiye defteri olarak bilinen Osmanlı’nın Zimem defter geleneği şükürler olsun ki sürüyor. Bu güne kadar bize başvuran hayırseverler ve kurum ile kuruluşlar mahalle bakkallarında bulunan veresiye defterlerindeki borçların silinmesi için girişimde bulundu” dedi.

Daha önceden hiçbir şekilde haber verilmeden mahalle bakkalına giden ekibin aniden veresiye defterini istediğini ve veresiye defterindeki borçların hesaplandıktan sonra ilgili bakkal ile indirim yapılması istendikten sonra veresiye defterindeki borç ödenerek defterin satın alındığını belirten Başkan Aktardağan, “Veresiye defterindeki borç ödenip defter alındıktan sonra ilgili bakkalın camına ‘buradaki veresiye defterindeki borç bir hayırsever tarafından ödenerek alındı’ yazısı asılıyor. Ne hayırsever, ne de hayır yapılan birbirini tanımadan, yani sağ elin verdiğini sol el görmeden hayır yapılıyor” diye konuştu.

ZİMEM DEFTERİ NEDİR!
Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelen Zimem defteri anlayışında “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” var. Yardımlaşma, dayanışma, hayır yapmanın güzel bir örneği olan Zimem Defteri geleneğinde Ramazan ayında geldiği zaman Osmanlı dönemindeki zenginler hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder. Ancak bunu yaparken borcu olan borcunu kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi.