Adatıp Sağlık Grubu Sakarya Hastanesi Genel Cerrahi ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanları 32 haftalık gebeye safra kesesi ameliyatı yaptı.

Adatıp Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Veli Özkan, safra taşı hastalığının oldukça yaygın görüldüğünü ve özellikle kadınlarda yüksek oranda saptandığını söyledi.

Doç. Dr. Orhan Veli Özkan “Gebe kadınlarda akut kolesistitin (safra kesesinin iltihaplanması) tanı ve tedavisi cerrahlar için büyük bir problem teşkil etmektedir. Rahimin büyümesine bağlı belirtilerde meydana gelen değişiklikler ve tedavide uygulanacak ilaçların anne ve bebek üzerinde etkileri önemli sorunlara neden olmaktadır.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti;

“Gebelik sürecinde, akut taşlı kolesistitli hastaların çoğunda tedavi yaklaşımı olarak doğum sonrasına kadar erteleme ya da mecbur kalınıyorsa gebeliğin son kısmına kadar medikal tedavi şeklinde yürütülmesi tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte, medikal tedaviye cevap vermeyen, rekürren biliyer pankreatite ve kilo kaybına sebep olan hastalarda ise cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilmelidir. Bu hastamızın tedaviye rağmen ağrıları şiddetlendi ve yemek yemesi kısıtlandı. Gebe hastamızı takip eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanımız Op. Dr. Reyhan Kaplan Hafızoğlu ile birlikte değerlendirme yaptık ve ameliyat kararı vermek zorunda kaldık. Kapalı yöntemle gerçekleştirdiğimiz başarılı bir operasyonla ameliyatı tamamladık. Ameliyat sonrası dönemde anne ve bebek tekrar değerlendirildi ve problem olmadığı görülünce taburcu edildi.”