Adapazarı Kültür Sanat

Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şubat ayı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında,Milli Eğitim ve Kültür Eski Bakanı Prof.Dr. Nabi Avcı’nın katılımı ile düzenlenen “Enformatik Cehaletten Enformatik Zır Cehalete”adlı söyleşiye,Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Metin Kurtuluş, AK Parti Adapazarı İlçe Gençlik Kolları Başkanı Fahrettin Alemdar, Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcıları Hilmi Kızılcık, Fatih Çelikel ve Yusuf Özden,İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Hülya Korkut, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Mehmet Topaloğlu, Sakarya Amatör Futbolcular Derneği Başkanı Ömer Bektaş, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, okul müdürleri ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Hızla Gelişen Teknoloji

Bilişim, enformasyon, bilgisayar teknolojileri ve bunların uyarlamalarında çok hızlı değişimler olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Nabi Avcı, “En hızlı değişen teknolojiler enformasyon, askeri, medikal ve tıp teknolojileridir. Zaten bunlar da iç içe geçmiş durumdalar. Bugün askeri alanda yapılan bir teknolojik araştırma, daha sonra tıp teknolojisinde de uygulanabiliyor. İnternet dediğimiz şey, askeri teknolojinin bir sonucudur ve kökü Arpanettir. Arpanet, Pentagon’un bir nükleer savaş sırasında Amerika’nın haberleşme sistemlerinin tahrip olması göz önüne alınarak kullanılması planlanan bir altyapıdır, bilgisayarlar arası bir bilişim ağı kurulmuştur. Önceden bu gizli tutuluyordu sonra karşımıza internet olarak çıktı.”dedi.

Teknolojik Değişimlerin Hayatımızdaki Rolü

1800’li yıllarda hayatımıza giren daktilonun, kadın parfümlerinden erkeklerin ses tonuna kadar her alanda insanın değişimine yol açtığını ifade eden Prof. Avcı, “Daktilo zamanla edebi olarak da bizi değiştirmiştir. Zamanla bu değişimler farklılık göstererek televizyon, bilgisayar, internet olarak karşımıza çıkmıştır. Teknolojik bağımlılık, sosyal medya bağımlılığına dönüşmüştür. Bu gelişmeler zaman ve mekân kavramını ortadan kaldırmıştır. Zaruri haller dışında çok kullanmamamız gerekmektedir. ”diye konuştu.

Eğitimdeki Raporların Miadı Doluyor

Milli Eğitim Bakanlığı döneminde zaman zaman eleştiri de aldıkları konuların başında gelen eğitimdeki değişim süreciyle ilgili örnek de veren Prof.Dr. Nabi Avcı, “Her ülkenin katıldığı ve rapor sunduğu Enformasyon Teknolojileri ve Etkileri” konulu bir konferans için yurt dışına çıkmıştık. Her ülke resmi ve şahsi görüşlerini sunmuştu. Biz resmi raporumuzu dile getirdik. İngilizlerin hazırladığı raporda ‘Bu rapor 3 yıl plan için geçerlidir’ yazıyordu. Yanı tıpkı ilaçlardaki gibi hazırlanan raporun miadı 3 yıl sonra kullanılmaz duruma gelecekti. Biz de bunu raporumuzda dolaylı cümlelerle vurgu yapıyorduk ama resmiyette yazmamıştık. Çünkü bilişimde çok hızlı değişimler oluyor.” dedi. Avcı, son olarak çocukların toplumsal değerlere paylaşımlara önem vermesi ve birlikte vakit geçirmeleri açısından belediyelerin boş buldukları alanlara minik de olsa voleybol ve basketbol sahaları gibi spor alanları kurmaları önerisinde bulundu.

Kitabın Çıkışı

Yaklaşık 31 yıl önce ilk baskısı gerçekleşen ‘Enformatik Cehalet’ isimli kitabın nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Avcı, “1986 senesinde Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı İstanbul’da toplanacaktı. Ben de o zamanlar Milli Eğitim Müşaviriydim. Bilgisayarlı eğitim gibi kavramlar yeni yeni tartışılmaya başlanmıştı. Her ülke rapor hazırladı. Biz de Türkiye’de neler yapılıp yapılmayacağına dair objektif ifadelerle bir rapor hazırladık. Rapor olarak yazdığımız konular birikti ve daha sonra makaleler halinde değerlendirildi. Daha sonra da makalelerin toplamından bu kitap ortaya çıktı.” bilgisini paylaştı.

Kitaplarını İmzaladı

Söyleşi sonrası soruları cevaplayan Prof. Dr. Avcı, sevenleri için kitaplarını da imzaladı. Vali Nayir, İl Başkanı Tever, İlçe Başkanı Kurtuluş ve Başkan Işıksu,program sonrası Prof.Dr. Nabi Avcı’ya teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti.