HANGİ DURUMLARA UYGULANIR
Özel Medar Hastanesi Sakarya’da yapılmaya başlanan Bronkoskopi operasyonları hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Yusuf Azeez , Bronkoskopi ile doğrudan doğruya soluk borusu ve broşları tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi. Bronkospinin endikasyonları ve uygulanma süreci konusunda da konuşan  Uzm. Dr. Ahmet Yusuf Azeez, Bronkoskopinin yaygın nedenleri arasında bulunan durumları da şöyle sıraladı:

-Kalıcı öksürük, kanlı öksürme, hırıltılı solunum, ses kısıklığı, gürültülü nefes alma veya nefes darlığı gibi göğüsle ilgili açıklanamayan semptomlar. Hava yolları problem belirtileri açısından incelenir ve doku (biyopsi) veya sıvı örnekleri alınabilir ve incelenebilir.

-Enfeksiyon veya kanser

-Kalıcı akciğer çökmesi (atelektazi) veya akciğerlerdeki küçük hava keselerinin çökmesi bazen bronkoskopi ile değerlendirilir. Bu, kalın mukustan, yabancı cisimden veya tümörden tıkanma adı verilen bir tıkanıklığı ortaya çıkarabilir.

-Anormal bir göğüs röntgeni, bronkoskopi ile daha yakın tetkik gerektiren problemleri önerebilir. Çoğu durumda, enfeksiyon, kanser veya iltihap belirtilerini aramak için sıvı örnekleri veya biyopsi alınır.

 OPERASYON HAZIRLIĞI NASIL OLUYOR?
Uzm. Dr. Ahmet Yusuf Azeez Esnek Bronkospi hazırlıkları konusunda da şöyle konuştu: “İşlemden önce kanın pıhtılaşması ile ilgili herhangi bir probleminiz olmadığından emin olmak için kan testleri gerekebilir. Bronkoskopi sonrasında, özellikle doku örnekleri alınırsa bazen kanama meydana gelebilir. Kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız, işlemden birkaç gün önce ilacı geçici olarak kesmeniz istenebilir. İşlemden önce başka ilaçların nasıl ve ne zaman alınacağına ve ayrıca sigara içilmesine izin verilip verilmediğine ilişkin talimatları anlamak da önemlidir. Kan şekeriyle ilgili tıbbi bir sorununuz varsa ve bunun için ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçları doktorunuzun talimatına göre ayarlamanız gerekebilir. Ek olarak, bir kalp sorununuz varsa bronkoskopinizi yapan doktorun işlemden önce kardiyoloğunuza danışması gerekebilir. Bronkoskopiden en az altı saat önce yemek yememek ve içmemek önemlidir. İşlemden önce, herhangi bir takma diş veya ortodontik aletler  ağızdan çıkarılmalıdır.
 
UYGULAMA SÜRECİ
Bronkospi’nin uygulanması konusundan da bahseden Uzm. Dr. Ahmet Yusuf Azeez, “Esnek Bronkoskopi Prosedürü ise şu şekildir. Sedasyon ve anestezi - bronkoskopi özel bir işlem odasında yapılır. Sedasyonla ilgili herhangi bir tercihinizi önceden tartışmalısınız. Çoğu durumda, sizi uykulu ve rahatlamış hissettirmek için işlemden önce ilaçlar verilir. Bu ilaçlar genellikle işlem sırasında olanları unutmanıza neden olur. Bazen genel anestezi kullanılabilir, bu durumda tüm prosedür boyunca bilinçsiz olursunuz.  Boğazın arkası lokal anestezik sprey ile tedavi edilebilir. Bu, işlem sırasında öksürmeyi ve öğürmeyi önlemeye yardımcı olur.  Bronkoskop yerleştirme - Bronkoskopi sırasında buruna veya ağza bronkoskop adı verilen ince bir tüp yerleştirilir. Bronkoskopun ucunda, bir video ekranı çok küçük bir kamera vardır. Bronkoskopi genellikle esnek bir tüp ile yapılır. Bronkoskop, buruna veya ağza yerleştirilecek, ardından boğazın arkasından ses telleri yoluyla ve solunum yollarına doğru yavaşça ilerletilecektir. Bazı insanlar öksürme dürtüsü ya da nefes almak isteme hissi yaşarlar. Ciddi bir rahatsızlık varsa, daha fazla anestezi verilebilir.
Bronkoskop ses telleri arasından geçtikten sonra normal konuşmak zordur. Bu korkutucu olabilir, ancak beklenir ve bronkoskop çıkarıldığında düzelir. Yeterli hava aldığınızdan emin olmak için oksijen seviyeleri her zaman izlenir” dedi.
 
BRONKOSKOPİ OPERASYONI SONRASI BAKIM
Uzm. Dr. Ahmet Yusuf Azeez son olarak ise şunları kaydetti: “Bronkoskopiden sonra birkaç saat yakından izleneceksiniz. Anestezinin etkileri geçene ve öğürme refleksiniz normal olana kadar yeme ve içmeye izin verilmez; bu genellikle birkaç saat sürer. Prosedür gününde eve dönerseniz, sedasyonun kalıcı etkileri nedeniyle araba veya ağır makine kullanmamalısınız. Bir aile üyesi veya arkadaşınız, sizi eve götürmek veya eve eşlik etmek için hazır olmalıdır. Evde hafif bir boğaz ağrısı, ses kısıklığı, öksürük veya kas ağrıları olabilir. Bronkoskopiden sonra ateş ortaya çıkabilir, ancak genellikle sadece 24 saattir. Hava yollarının genel görünümü hakkında ön sonuçlar genellikle bronkoskopiden hemen sonra elde edilir. Yapılan spesifik teste bağlı olarak herhangi bir biyopsinin veya diğer testlerin sonuçları daha fazla zaman alır.”