Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, "iklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarının normal seviyelerden farklı seyretmesi sebebi sineklerin erken uyanmasına sebep oldu." ded. Belediyeler ve vatandaşlar olarak sinekle mücadele programını öne çekmemiz gerektiğini belirtti.

Başkan Yıldız, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Ocak ayında artık evde dışarlarda kara sinek , sivri sineklerle tekrar aynı ortamı paylaşmaya başladık. Önümüzdeki aylarda sağlıklı ,huzurlu bir yaşantı için gerek vatandaş olarak bizlerin gerekse belediyelerin bu yıl için sinek mücadele programını öne çekmek zorundayız. Biz vatandaşların evimizin penceresinde ,kapısında bulunan sineklikleri kontrol edip yıpranmış olanları şimdiden onaralım. Bahçemizdeki fosseptik çukurlarını onaralım. Sineklerin çoğalabilmesi için birikinti sularına ihtiyaçları vardır. Sinekler yumurtalarını birikinti sularına bırakırlar. Sinek yumurtaları birikinti sularında larvaya daha sonra ise uçkun olup uçarak doğaya karışırlar.

Belediyeler ise sinekle mücadele yıllık programlarını gözden geçirip gerekli olan adımlarını şimdiden atmalıdırlar. Sinekler evcil beslediğimiz bütün hayvanlara gerek ekonomik anlamda et ve süt verimlerinde düşüşüne , gerekse hastalık bulaştırıp mal ve can kayıplarına yol açmaktadırlar. Hayvanlara bulaşan hastalıklara örnek vermek gerekirse üç gün hastalığı Bovine Ephemoral Fever, Şarbon v.b. sayabiliriz. İnsanlara da bulaştırdıkları hastalıklardan dolayı sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedirler. Örneğin, sivri sineklerden insanlara Sıtma, Deng humması, Sarı humma v.b. hastalıkları gösterebiliriz. Bulunduğumuz yaşam ortamlarını ilaçlarken mutlaka ortamı boşaltıp ondan sonra sinek ilaçlaması yapmalıyız.Belli bir süre geçtikten sonra ,bu süre ilaçlar arasında farklılıklar gösterebilir; iyice havalandırıp ondan sonra ortamı kullanmaya devam edebiliriz. Güzel sağlıklı günler insanlarımıza gelsin."