EĞİTİM HAYATLARI ETKİLENDİ
Uzun bir aradan sonra okulların yeniden açılmak üzere olduğunu kaydeden Özel Medar Hastanesi Sakarya Psikoloğu Uzm. Klinik Psikolog S. Hatice Aşkar, öğrencilerin bu sürece hazır olup olmadığının büyük önem taşıdığı söyledi. Psikolog Aşkar, “Mart ayının ortalarında öğrenciler kısa süreceklerini Düşündükleri bir tatile çıktılar fakat planlandığı gibi olmadı. Hiç bilmedikleri bir eğitim sisteminin içinde buldular kendilerini. Bu eğitim ‘uzaktan eğitim sistemi’. Önce bu sisteme alışmaya çalıştılar zorlandılar şimdi de tekrar okula uyum sağlayacaklar. Pandemi süreci öğrencilerin hem ruhsal durumunu hem eğitim hayatlarını etkiledi. Birçok öğrenci uzaktan eğitime Adapte olmakta zorlandı, verim sağlayamadı. Bazı öğrenciler ise uzaktan eğitimi daha çok benimseyip eğitim hayatlarını böyle sürdürmek istemekte” dedi.

AİLELER DESTEK OLMALI
Özel Medar Hastanesi Sakarya Psikoloğu Uzm. Klinik Psikolog S. Hatice Aşkar sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama şunu biliyoruz ki okul, çocukların sadece eğitim aldığı bir alan değil kuralları öğrendikleri, arkadaşları ile paylaşım sağladıkları ve sosyalleştikleri bir ortam. Aslında bu ortamdan çıkıp evde eğitim almaya çalışınca zorlanmaları normal bir durum olarak görülmeli. Peki adapte olma süreçlerinde nasıl destek olabiliriz? Öncelikle güvende hissetmeleri sağlanmalı. Öğrenciler okuldan hastalıktan korunmak için uzaklaştılar şu an bununla ilgili kaygı yaşıyor olabilirler. Aileleri ve öğretmenleri bu konuda bilgi vermeli neler yapabileceklerini anlatmalı ve yaşadıkları kaygı gibi durumlarda destek olmalılar.”

ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIN
Psikolog Aşkar son olarak ise şunları kaydetti: “Uzun bir süre tatil yaptılar, tabi uyku düzenleri ders çalışma şekilleri değişikliğe uğradı. Okul açılınca problem yaşamamaları için okul açılmadan önce belli bir uyku düzeni oturtmak, kitap okuma saatleri oluşturmak ve dersleri hatırlamalarına yardımcı Olması için tekrar yapmaları sağlanmalı. Çocuklar uzun bir ara verdi ve yine belirsizlik yaşıyorlar. Çünkü çevrede sürekli okulların kapanabileceği düşüncesi var öğrenciler bunun endişelerini taşımakta. Bu konuda ailelere ve öğretmenlere düşen görev ise onların bu endişelerini paylaşmak. Yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dilerim.”