Son günlerde kliniklere ev ortamında bilinmeyen sebeplerle zehirlenmiş kediler gelmeye başladığını anımsatan Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, "Kediler nelerden zehirlenir" sorusunu cevapladı.

Kedilerin nelerden zehirlenmiş olduğunu kedi sahipleri olarak yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirten Yıldız, "Kediler için potansiyel zehirler arasında evde yetiştirdiğimiz bir kısım iç ve dış mekan bitkileri ,çiçekler ,kendi kullandığımız bir kısım ilaçlar, haşere mücadelesi için kullandığımız ilaçlar ve burada sayamayacağım kadar birçok zehirli kimyasallar mevcuttur." dedi.

Zehirleri başlıklar altında özetleyen Yıldız, şunları kaydetti:

* Kediler ev de ve bahçede yetiştirdiğimiz , Aloe ,Açelya ,Krizantem , Sümbül ,Zambak ,Esrar, Ökseotu ,Ormangülü ,Sago Palmiyesi ,Lale bu bitkiler kedinizin sağlığı için tehlikeli ve zehirlidirler.

* Kediler bizim yemek yerken bize yalvararak yediğimiz yemeklerden isterler. Kedimizi sevindirmek için kendi yediğimiz bu gıdalar kediler için zehirli olabilir.Alkol, kafein içeren(kahve,soda,çay) , frenk soğanı ,çikolata ,sarımsak, üzüm ,soğanlar, hamur mayası ,ksilitol (şekersiz sakızlarda ,şekerlerde,diş macunlarında bulunur).

* İnsanların kullandığı bir kısım ilaçlarda kediler için son derece zehirlidirler. Örneğin ,diyet tabletleri ,kanser ilaçları ,antideprasanlar ,soğuk algınlığı ilaçları, vitaminler ve diğer takviyeler ,ağrı kesiciler (ibuprofen , aspirin , asetaminofen) sayabiliriz.

* Haşerelere karşı kullanmış olduğumuz ilaçlar , deterjanlar, çamaşır suyu, antifiriz ,buz çözücü tuzlar ,köpek pire,kene ilaçları kediler için potansiyel zehir kaynaklarıdır.

* Can dostlarımızın başına bir şey gelmesin. Zehirlenme durumlarında ,kedinizin yemiş olduğu zehir örneklerini yanınıza alarak veteriner hekiminize zaman kayıp etmeden süratle baş vurmalısınız. Size ve kedilerimize sağlıklı , mutlu, güzel günler dilerim.